Прочитај ми чланак

УРС у шкрипцу: Вучић преузима финансије од Динкића

0

vucic_dinkic01rasfoto-emil-conkic_ff(Блиц)

Лидер напредњака Александар Вучић за своју странку тражи Министарство финансија од Млађана Динкића који би могао да задржи пола свог министарства – привреду, ако жели да остане у Влади, али се ту не завршавају захтеви, кажу извори из врха СНС.

Притисак на УРС да се, уколико желе да остану у Влади, одрекну и места потпредседнице Владе за европске интеграције, настављен је и јуче несмањеним темпом.

Напредњаци тестирају стрпљење лидера УРС провоцирајући га све отворенијим захтевима да отворено одговори кога ће да смени. Из извора у врху УРС за “Блиц” су рекли “да Главни одбор ове странке једино није разматрао опцију изласка из Владе”, а да су сви други сценарији у игри. Одлука до јуче по подне још није била донета.
 

СПС: Ништа није важније од Србије

Посланик СПС Ђорђе Милићевић изјавио је јуче да ниједно персонално питање не сме да буде важније од Србије и остваривања циљева око којих су се окупиле странке владајуће коалиције.
– Свако из редова СПС спреман је да се повуче ако је то став странке и председништва – рекао је Милићевић.

Сличан притисак је и на социјалистима, којима је потпредседник СНС Братислав Гашић, поново јуче бацио рукавицу у лице констатацијом да је “Вучић посвећенији послу од Дачића” и да би он са “обе руке” гласао да премијер буде Вучић.

И док се спекулише да ће министар саобраћаја Милутин Мркоњић испасти из Владе тако што ће његово министарство бити припојено Министарству за грађевину које води Велимир Илић, није јасно да ли ће се Дачић одрећи и министарстава просвете и здравља који су такође ових дана јавне мете. Ни СПС, односно Ивица Дачић није још донео одлуку шта ће да уради.

Напредњаци захтевају да СПС и УРС што пре, свакако пре петка, када је заказан ГО СНС, изађу са својим одлукама о томе кога ће да смене из својих редова. Својим отезањем да то ураде они отежавају посао Вучићу који и у својој странци тражи смене кадрова за које нема подршку целе странке.

Вучић највише проблема има са сменом министра природних ресурса, рударства и просторног планирања Миланом Бачевићем који је кадар Томислава Николића. Зорана Михајловић је јуче јавно практично затражила ту смену предложивши да се споје министарства енергетике и рударства.

Министарка енергетике и потпредседница СНС Зорана Михајловић изјавила је у Ивањици да у ресоре које воде Уједињени региони Србије “нема много поверења” и да због тога мора доћи до одређених кадровских промена.

– Лидери ће сести и договарати се, не бих волела да се испостави да је оклевање УРС-а покушај да поново изађе из Владе као што је то већ два пута урадио – казала је Михајловићева у Ивањици.

Она је истакла да је Србији потребна стабилност и окретање економским активностима и да би излазак УРС из Владе био неодговоран.