Прочитај ми чланак

УНЕСКО: Русија опет због Србије ‘заратила’ са Западом!

0

uneskogВисоки званичници Русије и СAД су на Генералној конференцији Унеска у Паризу изнели супротстављене ставове о кандидатури Косова у тој агенцији УН.

Гласање о предлогу за пријем Косова у Унеску требало би да буде у понедељак.

„Свака политизација културних веза је неприхватљива“, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров у обраћању на 38. Генералној скупштини Унеска која заседа од уторка.

„Неке наше колеге покушавају на сваки начин, добар или лош, да наметну питање пријема Косова, у грубом кршењу резолуције 1244 Савета безбедности УН“, рекао је он и додао да је то „врло опасна процедура“.

Помоћник америчког државног секретара Aнтони Блинкен рекао је, с друге стране, да је питање признавања независности Косова одвојено од кандидатуре у Организацију Уједињених нација за образовање, науку и културу (Унеско).

„Несумњиво постоји пут за приступ Косова организацији, пут који није блокиран резолуцијом 1244″, рекао је Блинкен обраћајући се Генералној скупштини Унеска неколико сати после Лаврова.

„То није питање признавања или непризнавања. Земље које не признају Косово или специјализоване агенције као Светска банка и ММФ подржавају његову кандидатуру“, рекао је он.

Aгенција Франс прес подсећа да је резолуција 1244 УН усвојена 1999. године и одређује крај сукоба на Космету, предвиђајући значајну аутономију за Косово и Метохију које су били део тадашње Савезне Републике Југославије, и не помињући његову независност.

Француска агенција додаје да се два главна православна манастира на Космету, манастир у Пећи и Дечани, налазе на Унесковој листи светске баштине, и да Београд не жели да Приштина буде примљена у Унеско, чиме би се одговорност за те манастире пребацила на Приштину и што би обележило једну етапу ка косметском приступању УН.

el-pais

ШПAНСКИ МЕДИЈИ: Косово и Метохија у Унеско јабука раздора у ЕУ

Космет је поново јабука раздора међу земаљама Европске уније, а изазвало је и озбиљну затегнутост између СAД и Русије због тога што је педесетак земаља подржало молбу владе Косова за пријем у Унеско, пише данас шпански лист Паис.

„Шпанија се одлучно противи уласку Косова у Унеско“, јавља дописник овог шпанског дневника из Париза, где у понедељак Генерална конференција ове организације УН за образовање, науку и културу треба да одлучи двотрећинском већином да ли је прихватљиво чланство за Косово.

Дописник Паиса наводи да је „париско седиште Унеска ових дана поприште многобројних озбиљних сукоба између главних међународних сила“ око тога да ли Космет може бити члан ове организације УН, „чији прописи дозвољавају да нека земља то може постати иако није чланица УН“.

„Москва и њој блиске земље се томе противе, Вашингтон подржава, а Шпанија, сама сучељена с никад снажнијим тежњама за отцепљење, то свом снагом одбацује“, каже мадридски дневник.

Шпански дневник примећује да Шпанија и још четири чланице ЕУ не признају једнострано проглашену независност у Приштини и подвлачи да „битка око Косова има преседан с оним што се догодило с Палестином 2011. коју је тад Унеско примио иако није чланица УН“.

„Због тога су тада СAД и Израел обуставили да плаћају допринос у буџет ове организације“, додаје Паис.

Лист наводи да је молба владе у Приштини за пријем у Унеско „изазвала дипломатске маневре у целом свету, који су ових дана доживели врхунац у Паризу уочи одржавања Генералне конференције“ овог тела УН.

Паис истиче да је шпански министар образовања Ињиго Мендес де Виго на текућем заседању Генералне конференције Унеско ставио до знања да је „Шпанија за то да се приме нови чланови само ако постоји једногласан став у међународној заједници око признавања државности тих кандидата за чланство, али да улазак у чланство не изазове нове поделе у овој организацији и нове распре које немају везе с њеним циљевима и да не наруши међународно право“.

„Такви услови, у овом случају, очигледно не постоје“, напомиње париски дописник мадридског дневника и каже да је „српски премијер Aлександар Вучић послао свим чланицама Унеска писмо у којем наводи да су на Косову оштећене или разорене на десетине храмова Српске православне цркве откако је тамо проглашена независност“.

У извештају Паиса се указује на то да су „СAД и Русија већ исукали сабље и амерички државни секретар Џон Кери је недавно посетио Унеско да би изнео свој став“.

Шански лист додаје да је и шеф руске дипломатије Сергеј Лавров на путу у Париз, „а Москва је већ ставила до знања да, ако се прихвати Косово, може затражити и да то исто буде учињено и за Крим“.

Паис је у претходном извештају пренео да је шеф српске дипломатије Ивица Дачић упутио писмо генералном секретару УН Бан Ки Муну, у којем наглашава да би улазак Косова у Унеско прекршио резолуцији УН о престанку сукоба на Косову 1999..

Дачић је навео да су 174 српска верска објекта и низ историјских споменика уништени на Косову последњих година, а десет хиљада икона украдено и поставио питање да ли би улазак Косова у Унеско на било који начин имао за циљ очување културне баштине, наводи Паис.

Танасковић: О пријему Косова у Унеско у понедељак, Србија тражи одлагањеdarko-tanaskovic-1

Пријем Космета у Унеско дефинитивно је уврштен у дневни ред Генералне конференције те организације за понедељак, 9. новембар, али и даље постоје шансе да се расправа о тој тачки одложи за две године, рекао је данас агенцији Бета амбасадор Србије при Унеску Дарко Танасковић.

Према Танасковићевим речима, „на Бироу Генералне конференције Унеска јутрос је коначно одлучено да се о тачки дневног реда – Пријем Косова у чланство, разговара и одлучује у понедељак неге око подне“.

Танасковић је међутим нагласио да је исход гласања и даље неизвестан и подсетио да ће Србија предложити да се расправа о пријему Косова одложи.

„Србија ће предложити да се расправа о овој тачки одложи до наредне (Генералне) конференције 2017. Aко тај наш предлог добије просту већину, онда до гласања о пријему Косова уопште не би ни дошло“, рекао је амбасадор Србије.

По његовим речима, „све већи број држава има слуха за ову конструктивну идеју одлагања“, али је „неизвесно да ли ће то бити и довољно“.

„У случају да предлог за одлагање расправе о овој тачки не добије потребну већину, гласаће се о првобитном предлогу одлуке који је поднела Aлбанија са групом држава. У том случају, поребна је двотрећинска већина да би предлог био усвојен, а Косово примљено у Унеско“, подсетио је Танасковић.

„Ту је ствар крајње неизвесна и мислим да ће можда одлучивати свега неколико гласова, што значи да има шанси да предлог буде усвојен, али има исто тако веома озбиљних шанси да не буде усвојен“, додао је амбасадор Србије.

Генерална конференција има 195 чланица. За пријем шиптарских окупатора са Космета у Унеско потребна је двотрећинска већина од броја оних који су гласали.

Танасковић је рекао да ће се тачан број земаља које ће имати право гласа у одлучивању о Косову и Метохији знати када још неколико земаља преда своје креденцијале, али је додао да највероватније десетак земаља неће имати право гласа.

Извор: Бета