Прочитај ми чланак

УМАЛО ТУЧА У СКУПШТИНИ: Дрецун позвао на тучу Дамјановића и Шаровића, па побегао

0

Београд -- У Скупштини Србије опет бурно – умало физички сукоб, предлог за разрешење Гојковићеве, недостатак кворума и тешке речи на релацији ДС и СНС.

На дневном реду Скупштине Србије требало би да буде Предлог закона о дуалном образовању, као измене и допуне неколико закона из области образовања.

Седница је почела у 10 часова, посланици су прво искористили право да поставе питања, а око 11 часова почели су са утврђивањем дневног реда, који је утврђен тек око 19:30 х.

Дневни ред нове седнице са 12 тачака, међу којима је и Предлог закона о дуалном образовању утврђен је после жучне расправе. Тај закон посланицима образлаже министра просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић. Расправа о свим тачкама дневног реда је обједињена.

Скупштина разматра Предлог закона о дуалном образовању и измене закона о предшколском васпитању и образовању, о основном образовању и васпитању и о средњем образовању и васпитању, које је поднела Влада Србије

Посланици су рад завршили око 20 часова, а седницу ће наставити сутра у 10х.

Раније током седнице догодило се више инцидената.

Прво је у поподневним часовима председница Скупштине Маја Гојковић пошто је од ње шеф посланичке групе Демократске странке Горан Ћирић тражио да утврди да ли има у сали довољно посланика.

Утврђено је да је у сали 101 посланик, а за утврђивање дневног реда потребно је да буде присутно више од половине, односно 126 посланика.

Потом је уследио предлог за разрешење Маје Гојковић са функције председнице Скупштине који је одбијен. За предлог је гласало 12 посланика, против два и нико није био уздржан.

Председник посланичке групе Демократске странке Горан Ћирић рекао је да је предлог поднет 13. априла ове године због тога што је „суспензијом рада Народне скупштине за време председничке кампање повредила достојанво Скупштине Србије, умањила значај Скупштине Србије и прекршила Устав Србије“.

Он је рекао да је изјавом да прекидом рада Скупштине жели да обезбеди стабилност показала да „Скупштину сматра извором нестабилности и придружила се онима који желе да све у Србији ућуткају“.

После неколико пауза и консултација председнице и потредседника парламентарних група настављена је бурна седница, а онда умало није дошло до физичког обрачуна посланика Српске радикалне странке Миљана Дамјановића и Немање Шаровића и посланика Српске напредне странке (СНС) Милована Дрецуна, који су у једном тренутку изјурили из сале.

Радикали тврде да их је посланик СНС Милова Дрецун звао да изађу из сале на тучу, након што су поручили посланицима владајуће коалиције да „не својатају генерала Владимира Лазаревића“.

Шаровић је новинарима испред скупштинске сале рекао да је Дрецуну засметало то што су радикали навели да је Лазаревић „у рату бранио оно што су они предали у миру“, те их је, тврди, Дрецун позвао да изађу на тучу.

Дамјановић и Шаровић изашли су испред скупштинске сале, где се окупило и скупштинско обезбеђење, али Дрецун се није појавио. Међутим, ту су већ били чланови обезбеђења и посланик СНС Верољуб Арсић.

ДС и СНС

Утврђивање дневног реда седнице Скупштине Србије није ни данас прошло без увреда и бурне полемике представника опозиције и владајуће већине, овог пута посланика Демократске странке и напредњака.

Посланик ДС-а Балша Божовић изнео је низ критика на рачун власти током образлагања закона које предложио, а који се тичу спречавања одласка образованих и младих из Србије, рушења објеката у Савамали и о пројекту „Београд на води“, за који је Божовић оценио да угрожава интересе грађана.

Шеф посланичке групе Српске напредне странке Александар Мартиновић рекао је да он као ни друге колеге из те посланичке групе ништа нису украле и да не могу да купе стан у „Београду на води“ док Балша, његов отац као и председник ДС Драган Шутановац могу да купе и обе куле.

Он је рекао да је Божовић држао предавање и вређао напредњаке и наводно бринуо о омладини која одлази, а потом понудио Божовићу да донесе свој индекс са факултета, да ће он донети свој и индекс председника Србије Александар Вучића, „па да цела Србија види ко је какав студент био и на чијој страни је памет Србије“.

Мартиновић је затражио и да допуне дневног реда који се утврђује још од 11 часова не треба да се претварају у наставак највећих могућих увреда.

Потом је казао да ће, уколико се увреде наставе, сви посланици СНС тражити да говоре по повреди Послвника и узвратити истом мером односно вређајем „битанги, криминалаца и лопова који су упропастили Србију“.

Мартиновић је поново прочитао детаље из ослобађајуће пресуде Драгану Шутановцу у којој је изнета његова имовинска карта.

Шеф посланичке групе ДС Горан Ћирић је рекао да је председница Скупштине Маја Гојковић морала да реагује на наводе Мартиновића који је коментарисао приватне животе и вређао.

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић је рекла да је право посланика да предлажу допуне дневног реда и да сваки посланик има право да образлаже свој закон, али не и да вређа.

„То што се дешава од јутрос није први пут, а све је горе и горе. Читав дан вређате посланике председника државе и вређате многе друге и политичаре и јавне личности а о предлозима закона нисмо чули ама баш ништа“, рекла је Гојковићева.

Она је рекла да се труди да води седницу, али да количина увредљивих израза које Божовић користи прелази све границе.

„Не може неко стално да говори да је неко лопов и да краде. Ја бих се мењала са Балшом Божовићем што се тиче материјалног статуса. Узмите све што имам а ја узимам вашу имовину“, рекла је Гојковићева Божовићу.

Пошто се страсти нису смириле, председница је после извесног времена одлучила да одреди паузу.

Обрадовић: Није прихваћено 100 тачака опозиције

За нешто више од годину дана актуелног сазива парламента владајућа већина није пристала да стави на дневни ред седнице ни једну од више од сто тачака коју је предложила опозиција, саопштио је шеф посланичке групе Двери Бошко Обрадовић.

Он је на конференцији за новинаре у Скупштини Србије рекао да се предлози опозиције константно одбијају и да се не дозвољава расправа о њима.

„Један једини предлог дневног реда који је дошао из редова опозиционих посланичких група није стављен у оквире дневног реда на заседањима Скупштине. То вам најбоље осликава парламент у коме оно што предлаже опозиција не да не може да буде усвојено од стране власти него не може ни да дође на скупштинску расправу“, рекао је Обрадовић.

Он је казао да су Двери од како су у парламенту предложиле 11 допунских тачака дневног реда – неколико измена и допуна закона и декларација и неколико предлога за формирање анкетних одбора међу којима је и одбор који би се бавио изборном крађом.

Обрадовић је на конференцији потом представио две декларације које данас током утврђивања дневног реда нису уврштене у дневни ред – декларацију о заштити српског језика и декларација о заштити ћирилице и очувању књижевног и културног блага срспког језика насталог на латиници.

Он је казао да те две декларације представљају континуитет оног за шта се Двери залажу већ 18 година.