Прочитај ми чланак

Пљачка у Шапцу: СНС власт би да отме 500.000 евра донација за избегле Србе

0

На основу Споразума о донацији закљученог између Савеза Савета Европе и Републике Србије, а у оквиру Регионалног стамбеног програма – Потпројекат 2, 22.децембра 2022. након седам година кашњена су уручени кључеви 25 станова у улици Зеке Буљубаше 46в у Шапцу избегличким породицама из Босне и Херцеговине и Хрватске. Укупна бруто површина зграде је 1584 м2. Станови су величине 30 до 68 м2 у зависности од броја чланова домаћинстава, финансирани су из донаторских средстава Фонда Регионалног стамбеног програма, преко Развојне банке Савета Европе. Поред градоначелника Шапца др Александра Пајића и председника Скупштине града Шапца свечаности су присуствовали комесарка за избеглице и миграције Републике Србије Наташа Станисављевић, представништво Европске уније у Србији Мирјана Максимовић, посланица амбасаде Краљевине Краљевине Републике Српске у Републици Српској е Швајцарске у Републици Србији Ричард Коли, представништво ОЕБС-а Јадранка Машић Павловић и директор Јединство за управљање пројектима у јавном сектору Душан Ковачевић.

Уместо да од тада забораве на све муке кроз које су пролазили неколико претходних деценија, изгледа да је намера власти у Шапцу да се отме преко пола милиона евра станарима који желе да откупе станове.Цена ситница за напредну мафију, на челу са градским функционерима Пајићима, али не и за станаре избегле из ратом захваћених подручја деведесетих година прошлог века, који су живот испочетка наставили у граду на Сави.

Због обмане и манипулације власти града Шапца, станари препуштени на милост и немилост обратили су се и “највишој” инстанци државе Србије, председнику Вучићу. Њихову писмо на које још увек нико из Председништва одговорио није преносимо у целости:

Молба Председнику Републике Србије г-дину Александру Вучићу

Поштовани,

Обраћамо Вам се са искреном вером и надом да ћете нам помоћи, јер сте нам Ви једино остали.

Ми смо, назови, “станари” зграде у улици Зеке Буљубаше 46 в, у Шапцу, чију изградњу је финансирала Европска унија. Сви станари су избеглице са подручја Републике Хрватске и Републике Босне и Херцеговине. Станове користимо по основу Уговора о закупу које смо закључили са Управом Града Шапца, које смо потписали у мају месецу 2023. године, 6 месеци након примопредаје кључева и усељења у исте. Закуп смо плаћали на месечном нивоу у износу око 2.800,00 динара. Након тога смо предали захтеве за закључење Уговора о откупу станова. Међутим, од стране Управе Града Шапца остављени смо да се сналазимо како знамо и умемо. При усељењу, станови који су имали употребну дозволу иста није одговарала фактичком стању. Целокупна гасна инсталација није била исправна. Конкретно, гас је пуштао на 32 места, нису биле постављене сигурносне гумице и свих 25 котлова за гас је пустила у рад фирма Глобекс из Мајура, а ти радови никада нису плаћени. Утрошили смо из личних средстава за следеће радове:

осветљење зграде изнутра и споља 150.000,00 динара,
лимарски радови 110.000,00 динара
цреп и ћерамиде 7.000,00 динара,
дератизација зграде 14.000,00 динара,
санирање крова зграде изнад стана бр. 25 коштало је око 1.300,00 еура.
Радови по сваком стану коштали су кориснике станова од 300.000,00 до 800.000,00 динара. Ништа од наведених радова није рефундирано, нити узето у обзир, јер нам је речено у Општини да се сами сналазимо.

Водовод Шабац не може да нам направи Уговоре јер нисмо власници станова, а иначе ни мерачи воде нису урадјени прописно. Град Шабац је платио потрошњу воде до маја месеца. Стан број 21 још није усељив и до скоро је цурио гас из тог стана, а вода не сме бити пуштена у наведеном стану, јер би станови испод били поплављени. То Вам се обраћамо за станове који су предати у посед са Употребном дозволом као усељиви. Можете да замислите у каквом су стању били ти станови приликом примопредаје.

Када смо конкурисали за станове речено нам је да је Град Шабац дужан да обезбеди инфраструктуру, а потом Европска унија да донира средства за изградњу објекта. Ми се сад питамо шта у ствари треба платити. Зграда је изграђена од донација, а земљиште је требало да обезбеди Град Шабац. Како се зграда налази тик уз два гробља, џамију и азил за псе, усмено нам је речено да је земљиште требало да буде евидентирано у Зони бр. 2. где би цена по квадрату износила 48.000,00 динара, а ми би платили 24.000,00 динара по квадрату за откуп тих станова. Општина сада нама по Зони бр. 1. рачуна 90.000,00 динара по квадрату, односно 45.000,00 динара, што је по свему претходно наведеном нереално и неосновано висока цена квадратуре.

Као позитиван пример других, можемо навести зграду у Убу која је изграђена по истом принципу и где станари те зграде плаћају 220,00 еура по квадрату за откуп.

Управа Града Шапца је 22. децембра 2023. године контактирала Представника зграде да у понедељак 25. децембра дође ради пријема нових Уговора о закупу на неодређено време, како би их станари потписали. Према Анексу уговора формирана је нова цена износа закупнине од 1. јануара 2024. године. Ми станари смо одлучили да не потписујемо нове Уговоре јер смо по Члану 19и. Закона о избеглицама и расељеним лицима након шест месеци од примопредаје кључева требали од Управе Града Шапца добити Уговоре о откупу станова. Када је у понедељак и уторак, 25. и 26. децембра у Општини Представник зграде пренео да нико неће потписати понуђене Уговоре и када смо рекли да ћемо се Вама обратити за помоћ, у Општини су налазили разноразне изговоре те нас молили да Вам се не обраћамо. Ми се осећамо изиграно и преварено. Молимо Вас да нам помогнете јер смо препуштени сами себи.

Поштовани Председниче, изгубили смо своје домове, прогнани смо и дошли смо у Србију да се снађемо и почнемо живот поново. Сви смо скромног имовинског стања и боримо се да преживимо. Искрено се надамо да ћете и поред свих обавеза које имате наћи времена да нам помогнете.

Нисмо хтели да се обраћамо медијима, јер имамо веру у Вас.

Унапред захвални,

Станари зграде у улици Зеке Буљубаше 46 в у Шапцу.

Након што се вера у помоћ свевишњег председника изгубила станари зграде у улици Зеке Буљубаше 46в у Шапцу обратили су се нашој редакцији. Свако ко нам се до сада обраћао за помоћ, након нашег писања решио је проблем у рекордном року. Верујемо да ће тако бити и у случају станара које је шабачка власт обманула и покушава да им изнуди новац.