Прочитај ми чланак

“Удовичић доделио новац мужу помоћнице Небојше Стефановића”

0

Демократска странка поднела је јуче кривичну пријаву против министра спорта Вање Удовичића због злоупотребе службеног положаја. Како се наводи у пријави у коју је наш портал имао увид, постоји основана сумња да је Удовичић преко Министарства спорта уплаћивао новац Савезу за рекреацију и фитнес, чији је председник супруг помоћнице министра полиције Небојше Стефановића.

Кривичну пријаву у име ДС-а поднела је јуче Драгана Ракић, заменица председника те странке, јер је Удовичић “без критеријума делио новчана средства”, а “ресорно Министарство није контролисало на који начин је тај новац потрошен”.

Foto: YouTube

У пријави, која је остављена на писарници Тужилаштва за организовани криминал, између осталог, пише да постоји основана сумња да је актуелни министар спорта давао преко Министарства велике износе за Савез за рекреацију и фитнес, чији је председник Драган Томашевић. Он је, како се наводи, супруг помоћнице министра унутрашњих послова Катарине Томашевић.

“Велики износи” су уплаћивани и Спортском савезу Србије и Савезу за школски спорт Србије, за наводне програме. Колико је новца тим савезима уплаћено, није наведено, али се додаје да је то учињено у периоду од 2015. до 2018.

“Та средства нису коришћена за спровођење програма како је приказивано у извештајима, већ да је велики део тих средстава коришћен за друге намене”, пише у кривичној пријави.

У том документу се наводи и да је Министарство омладине и спорта у 2018. године доделило средстава за 86 спортских савеза за финансирање редовних и посебних програма у области спорта, програма међународних такмичења и спортских кампова у укупном износу од 2,2 милијарде динара или 20 милиона евра.

Сумња у “извлачење новца”

То је учињено, како пише, без обавезне процене квалитета годишњих програма и без примене критеријума за вредновање квалитета.

“Закон о спорту и Правилник прописују јасну обавезу да се средства за финансирање програма додељују по критеријумима, управо да би се обезбедило да средства добију они савези и у оноликом износу у коме се најбоље остварује јавни интерес. Међутим, доделом средстава на горе наведени начин је јавни интерес занемарен, а средства су добили они спортски савези који их иначе не би добили”, пише у пријави ДС-а.

Како се даље наводи, приликом реализације програма Спортског савеза Србије – СОГА, односно спортске рекреације студената и омладине потрошен је износ од најмање 3,1 милиона динара за трошкове, а “рачуни за закуп објекта не садрже назив објекта закупа, нису прецизно дефинисани описи послова лица која су добијала хонораре, нису назначена имена корисника услуге смештаја и исхране, као ни период коришћења тих услуга”.

“Све ово ствара основану сумњу да су наведени рачуни фиктивно приказани у циљу ‘извлачења’ новца”, пише у кривичној пријави.

У њој се подсећа и да је Министарство у 2018. години одобрило предузећу “Европске универзитетске игре 2020” као носиоцу програма средства за реализацију програма у износу од 50 милиона динара, а да “није извршило контролу наменског коришћења одобрених средстава из претходне године у износу од 143,1 милион динара”.

“Ово привредно друштво укупно, закључно са 2018. годином није оправдало 193,1 милион динара, а Министарство није предузело никакве кораке да поврати средства од наведеног привредног друштва, чиме му је омогућило остваривање противправне имовинске добити у огромном износу”, пише између осталог у кривичној пријави ДС.