Прочитај ми чланак

Ударен темељ за нову владу – заклетва у петак (Анализа)

0

SRS Vlada 4 jul 3

(Вечерње новости)

Кабинет усвојио измене Закона о министарствима, а врхови СНС и СПС објавиће коначна кадровска решења до краја недеље. Биће 18 ресора. У СНС још вагају ко ће водити привреду и пољопривреду. Социјалистима припали портфељи културе и спорта

После скоро полугодишњих партијских комбиновања, коначно је ударен темељ реконструисаној влади, али још није састављена листа свих министара.

Напредњаци и социјалисти у недељу су расправљали о кадровским решењима, али још нису дефинитивно преломили ко ће све током недеље у Народној скупштини да положи заклетву.

Усвајањем законских измена, утврђено је да ће убудуће у Влади бити 18 ресора, један више него у актуелној, јер се министарства привреде и финансија раздвајају. Остали ресори, осим прецизирања њихових надлежности, нису претрпели битније промене. Иако је у једном тренутку било у опцији, Србија неће добити посебно министарство за ЕУ, нити за екологију.

УСКОРО ПРЕГОВАРАЧ СА ЕУ

У наредних неколико дана биће отклоњена и дилема хоће ли бити изабран потпредседник Владе који ће бити задужен за европске интеграције:
– Још немамо главног преговарача и зато још нисмо донели одлуку – поручио је Вучић.
Он је рекао да се у наредом периоду могу очекивати и смене државних секретара и помоћника који нису постигли резултат

Главни одбор СНС у недељу је за новог министра финансија и званично кандидовао Лазара Крстића, дипломца Јејла, који је био запослен у консултантској кући „Мекензи“. За министра одбране предложен је Небојша Родић, садашњи шеф БИА, а потпредседник напредњака Игор Мировић биће на челу Министарства регионалног развоја и локалне самоуправе. Остала је непознаница ко ће водити ресор привреде и пољопривреде.

Помозите рад Србин.инфо! Да и даље останемо независни, српски, православни, анти-глобалистички сајт.

Незванично, за прву позицију подједнаке шансе имају консултант Саша Радуловић и један угледни српски бизнисмен, док су у игри за чело аграра познати професор са Новосадског пољопривредног факултета, али и бивши заступник Србије у Светској организацији за храну.

Социјалисти су добили „задужење“ да одреде ко ће водити ресор културе и информисања. Засада је првом портфељу најближи шеф Београдске филхармоније Иван Тасовац, али се помиње да би у ту фотељу могли да седну и редитељ Срђан Драгојевић и потпредседница странке Дијана Вукомановић. Као кандидат за министра спорта помиње се садашњи државни секретар и боксерски шампион Ненад Боровчанин. По свему судећи, Дачић ће најтеже изабрати наследника Милутина Мркоњића у ресору саобраћаја, али је обећао да ће сва имена бити позната најкасније до четвртка.

За разлику од лидера социјалиста, Вучић је барем делимично открио карте. Образлажући предлоге за министре пред партијским саборцима он је за свог наследника у ресору одбране Небојшу Родића рекао да је БИА водио одговорно и да је у троструко мањем обиму користио мере које су по закону дозвољене, а остварио двоструко веће резултате.

– Од Игора Мировића очекујем да својим трудом и залагањем помогне развоју локалних самоуправа и да им покаже на који начин да боље искористе средства из европских фондова.

А поводом поређења Лазара Крстића и Божидара Ђелића, који је својевремено такође стигао из иностранства у Владу, Вучић је рекао да „Крстић сада добро живи, да је имао солидну плату у консултантској фирми, где је радио и да из Србије сигурно неће отићи богатији за 11,6 милиона евра“.

И док су напредњаци расправљали у Сава центру, најуже руководство социјалиста окупило се у свом штабу на Студентском тргу. Након готово три сата разговора, Дачић је изашао пред новинаре, али није открио ниједног званичног кандидата. Само је поменуо да Бранко Ружић неће бити министар спорта тако да „звездаши могу да одахну“.

– Нећемо се руководити страначким интересима, него интересима државе. Поставићемо људе од високог угледа и интегритета, и није важно да ли су они страначки опредељени.

ДРАГАН ГЛАМОЧИЋ НА ЧЕЛУ АГРАРА

Професор Пољопривредног факултета у Новом Саду Драган Гламочић највероватније ће бити на челу српског аграра – сазнају „Новости“.
Реч је о стручњаку који се усавршавао у Америци, који је објавио више од 150 научних радова, а члан је америчких удружења за науку у сточарству и млекарству.
Њему ће вероватно саветник бити др Светлана Живановић, која живи у САД и која је била „први пик“ за фотељу министра пољопривреде.

Дачић је затим објаснио да га је Председништво овластило да обави разговоре са свим кандидатима и донесе одлуку ко ће бити министри.

На примедбе из дела опозиције да неће имати довољно времена да се упознају са кандидатима, премијер је узвратио:

– Зар су Зоран Ђинђић, Војислав Коштуница или Мирко Цветковић предлагали кандидате десет дана раније? Те примедбе су политичка представа која жели да скрене пажњу са чињенице да је реконструкција обављена на темељан начин и да су многи кандидати стручњаци.

ПОЛАЖУ ЗАКЛЕТВУ У ПЕТАК
Посланици Скупштине Србије започеће у понедељак у 11 часова расправу о изменама Закона о министарствима, што ће бити „последња клапа“ за вишемесечни политички трилер под називом реконструкција Владе.

Ово ће бити једини акт о коме ће парламентарци расправљати и очекује се да након расправе у начелу, дебата о амандманима и гласање буду заказани за среду. Јер, према Пословнику о раду Народне скупштине, између завршетка расправе у начелу и почетка расправе о појединостима мора да прође најмање 24 сата.

Након тога, највероватније у петак, биће заказана нова седница на којој ће трибуни изабрати нове министре, који ће истог дана и положити заклтеву. Тиме ће бити стављена тачка на прекомпоновање кабинета Ивице Дачића.