Прочитај ми чланак

УДАР ПРИШТИНЕ НА СРБЕ: Набавили оклопњаке, забрањују и динаре?

0

Америка Приштини испоручила 24 оклопна возила уочи промоције тзв. Војске Косова, Харадинајева влада заоштрава мере против нашег народа. "Хамвији" могу да носе митраљезе и погодни су за брза дејства

ПРИШТИНА наставља удар на Србе на Косову и Метохији на два фронта: за уторак најављују увођење нових дискриминаторских економских мера, а већ у петак озваничиће формирање војске лажне косовске државе.

Фото Танјуг-АП

Лидери косовских Албанца, уз помоћ моћних покровитеља нелегално проглашене независности, склапају елементе будућих оружаних снага – на Косово је у понедељак стигло 24 од укупно 51 блиндираног оклопног возила „хамви“, колико је наручено из САД.

Стручњаци упозоравају да вероватно није случајно изабрано да прво на Косово стигну баш „хамвији“ јер могу бити опремљени тешким наоружањем и погодни су за брза дејства, поготово међу цивилним становништвом. Сада је јасно да су се, осим вербалне подршке вашингтонских званичника, који, попут америчког амбасадора у Приштини Филипа Коснета, стварање војске називају „позитивним кораком“, САД побринуле да те будуће снаге буду и добро опремљене.

Наиме, „хамвији“ су само први контингент наоружања из Америке којим се очигледно осигурава план да се, мимо Устава, међународних споразума и сагласности Срба са КиМ, формира косовска војска. „Новости“ су већ писале да су наше безбедносне службе дошле до информација да је брод са контејнером пуним најновијег наоружања за опремање „војске Косова“ прошле недеље преко Атлантика кренуо пут луке Драч у Албанији, одакле би товар требало да буде одвезен до база Косовских снага безбедности. Иначе, церемонија пријема „хамвија“ одржана је у просторијима касарне КСБ и у њој су учествовали високи приштински званичници и званичници америчке амбасаде.

Седница косовске скупштине на којој би требало да буду усвојена три закона о трансформацији Косовских безбедносних снага у војску, заказана је за 14. децембар пре подне, а касније истог дана тим поводом ће у Министарству косовских снага безбедности бити одржана свечаност.

ПЕТРИЧ: ЕУ НЕ СМЕ ДА ЋУТИ

АУСТРИЈСКИ дипломата Волфганг Петрич сматра да ЕУ не би смела да не чини ништа по питању формирања косовске војске само зато што су САД подржале Приштину у њеним намерама. Он је упозорио да формирање војске није добар потез и да је у супротности са конструктивним дијалогом. Петрич подсећа да је и НАТО против овог плана Приштине.

Уочи формирања војске, премијер привремених институција у Приштини Рамуш Харадинај најавио је да ће у уторак, после седнице владе, обелоданити нове, теже мере уперене против Срба и Београда.

Осим монетарних диверзија – стопирања платног промета и укидања динара као важеће валуте на северу КиМ – Приштина би могла да забрани улаз на територију покрајине возилима са српским таблицама, односно да захтева да се уместо њих стављају пробне таблице, као и да прошири листу званичника из Београда којима неће дозволити да прелазе административну линију. А косовски министар трговине Ендрит Шаља помиње да би таксе могле да буду повећане и на хиљаду одсто!

Народна банка Србије већ анализира различите сценарије како би пронашла алтернативна решења и омогућила обављање трансакција на целој територији Србије, укључујући и КиМ, као што је било и до сада, у случају да међу новим мерама Приштине, како се претпоставља, буде и укидање платног промета на северу Космета.

Како је у понедељак саопштила НБС, они детаљно прате развој догађаја и у координацији су и блиској сарадњи с председником Србије и Владом, а активности ће спроводити тек уколико те мере буду донете. Њихов евентуални одговор, како кажу, биће усмерен ка заштити грађана и њихових интереса, као и привредних субјеката и омогућавања континуитета њиховог пословања.

Министар Расим Љајић оценио је да би евентуалне нове мере Приштине биле даља политичка радикализација, без обзира на то што се наводно ради о економским мерама. Он наводи да постоје најаве да ће 26. децембра у Приштини ступити на снагу нови закон о заштити потрошача, који обавезује трговце да поред цене истакну и земљу порекла производа, а једини мотив, према Љајићу, јесте да се смањи, ограничи или заустави транспорт робе из централне Србије. Рачунају да ће то за купце бити довољан мотив да ту робу не купују.

– Они рачунају да могу нешто да издејству од ЕУ, било да је у питању визна либерализација, побољшање преговарачких позиција или да скрену пажњу са међународних неуспеха. Ефекат свих мера је да ће дијалог бити не замрзнут, већ ће он на дуже стазе бити онемогућен – сматра Љајић.

Премијерка Ана Брнабић упозорила је да су досадашње мере Приштине довеле тамошње Србе на ивицу хуманитарне катастрофе, а да последице услед раста цена производа трпе и Албанци.

Према речима директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића, Србија је прилично добро информисана о различитим плановима Приштине, због чега је он апеловао на међународну заједницу која има и војно и безбедносно и политичко присуство на КиМ да то заустави пре него што буде касно:

– Нове мере могле би да буду варница која би цео регион гурнула у провалију.

ЗАСТРАШИВАЊЕ ЦИВИЛА

БЛИНДИРАНА оклопна возила „хамви“, која су у понедељак из САД стигла на Косово, идеална су за застрашивање ненаоружаних цивила, односно за специјалне операције и брзо пребацивање пешадијских трупа на места интервенције. На та возила може да се намонтира озбиљно наоружање, попут тешких митраљеза, што значи да она нису нимало наивна, јер могу брзо да уђу у урбане средине и држе цивиле у страху – каже, за „Новости“, Љубан Каран, пензионисани потпуковник некадашње Контраобавештајне службе ЈНА.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!