Прочитај ми чланак

УДАР НА САТАНИСТЕ Путин зауставио Гејтсов и СНС пројекат „мини нуклеарке у Србији“

0

Пројекат нуклеарног реактора нове генерације који подржавају Бил Гејтс и Министарство енергетике САД "ударио је у зид". У Србији их је први популарисао "на сва звона" Александар Вучић па Раде Баста, а у ЕУ - Урсула фон дер Лајен.

Компанија Била Гејтса „Terra Power“ која стоји иза пројекта „модерних нуклеарних реактора“ и мини нуклеарки, одложила је пуштање свог водећег реактора у рад за најмање две године јер је остала без осиромашеног уранијума због последица западних санкција Москви, пише Бизнис инсајдер.

Извршни директор фирме Крис Левескју рекао је да је рат у Украјини погодио залихе ниско обогаћеног уранијума (осиромашени) – ХАЛЕУ. То значи да нуклеарна електрана Натријум коју Terra Power гради у Вајомингу (добили за то милионе долара из буџета САД од Трампове администрације) неће ући у демонстрациону службу 2028. како је планирано.

„У фебруару 2022. године, руска инвазија на Украјину довела је до тога да једини комерцијални извор ХАЛЕУ горива више није одржив део ланца снабдевања Terra Power, као и других у нашој индустрији“, рекао је Левескју у прошлонедељној поруци за билтен омпаније.

Напори да се амерички произвођачи уведу у комерцијалну производњу осиромашеног уранијума и да се пронађу алтернативни добављачи нису успели, рекао је он.

„С обзиром на недостатак горива , Теrra Power предвиђа минимално двогодишње одлагање пуштања реактора Натријум у рад“, додао је Левескју.

Гејтс je својим капиталом „помогао“ оснивање Terra Power компаније 2006. године и од тада је званично њен председник (и скривени власник). Компанија је рекла да је њен циљ само да обезбеди свету приступачнију, безбеднију и еколошки прихватљивију форму нуклеарне енергије у складу са глобалном агендом климатских промена (још тада су планирали климатску агенду која је сада дошла на ред).

Проценили су тада да ће изградња пројекта Натријум коштати чак 4 милијарде долара, при чему су више од 2 милијарде добили из буџета (од америчког Министарства енергетике), последњу туру донација од Трампове администрације током корона пандемије.

Terra Power планира да гориво за натријум користи осиромашени уранијум (ХАЛЕУ), који има виши ниво обогаћивања од 5 одсто обогаћеног уранијума који користе амерички нуклеарни реактори који су већ у погону.

Компанија је претпоставила да ће користити руске залихе за своје прво пуњење језгра јер САД тренутно немају капацитет да обогате уранијум-235, каже Левескју.

Али руска инвазија на Украјину у фебруару прекинула је извор горива, након што су САД, ЕУ и други западни савезници увели санкције Москви.

ТерраПовер и Министарство енергетике сада траже алтернативне изворе ХАЛЕУ-а и желе да законодавци одобре додатни пакет финансирања од 2,1 милијарду долара (из буџета) за подршку производњи осиромашеног уранијума у ​​САД, рекао је Левескју.

Највећи промотер Гејтсових нуклеарки у Европској унији је Урсула фон дер Лајен, а у окружењу Александар Вучић и Виктор Орбан. Држава Аустрија их је категорички одбила и чак тужила ЕУ и Европску комисију јер сматра да тај „веома штетан и опасан пројекат по људе и животно окружење“ (поднели доказе о штетности нуклеарног отпада) за рачун лобиста гурају као „зелену агенду“. а тој тужби се придружио и Луксембург. Званична Немачка је подржала став Аустрије и најавила наставак гашења и својих старих нуклеарки због штетности и опасности.