Прочитај ми чланак

У Србији данас постоји само једна институција и зове се Вучић, остало је козметика

0

Експозе који је мандатар Александар Вучић изнео у Скуштини Србије не звучи ни лепо ни реално, рекао је гостујући у Новом дану посланик Демократске странке Србије Ђорђе Вукадиновић. Према његовим мишљењу, начелно се може сложити са много тога, а то је угавном фразеологија да нам буде боље, да се поштују људска права, да цвета цвеће.

đorđe vukadinovic M_8

„Прошли експозе је био нешто краћи, али врло сличан и рађено је по истом моделу. Министарства доставе извештаје шта су радили и шта планирају да раде и то се састави. Није као што бирачи замишљају, да мандатар седи и сад то пише“, објашњава Вукадиновић.

Он каже да је најбољи део прошлог експозеа био онај који Вучић није успео да оствари у претходном мандату, а то су продаја и реструктурирање јавних предузећа. Тај део је пренет и у нови план мандатара, а гост Новог дана каже да не би волео да се оствари јер је у питању „закаснела вожња по шинама неолиберализма“.

Шта се дешава у ДСС? То је тешко питање, не знам ни ја шта се дешава. Криза у ДСС је због односа према СНС, то је тачка раздора и цепа странку. Ако дође до легања на руду СНС, мене ту више неће бити.

„Премијер је већи неолиберал од старих либерала у време када се та мантра напушта у свету“, рекао је Вукадиновић.

Као спорни део експозеа он наводи део о Савамали, где је мандатар поновио причу о „три шупе“.

„Он би као добар правник морао да зна да се не ради о три шупе, већ о принципима, поштовању правне државе и да је то озбиљан преседан. У Србији постоји једна институција и зове се мандатар, од сутра премијер Вучић. То је чињеница пред којим се затварају очи. Цео град зна шта се тамо дешавало, знају се и имена. Нико неће да каже ко су та имена јер је кривично, а и физички опасно. Зна се од кафане где се седело и где је пао договор, чије су машине. С друге стране, јасно је од чије политичке воље то зависи, од које зависи и све остало“, наводи Вукадиновић.

„Реконструисана, а не нова влада“

Када су у питању кадровска решења у новој влади, посланик ДСС каже да није у питању нова већ реконтруисана влада.

„То је реконструкција средњег обима. Прва рекоснтрукција прве Вучић-Дачић владе била је амбициознија од ове владе. Када имате структуру власти као у Србији, онда су кадровска решења безначајна. Сви знају да то нису министри него секретари, ађутанти својих министарстава“, објашњава гост Новог дана.

Он напомиње да ће ова влада имати једног министра више од претходне, са премијером укупно 20, а да су ту и три министра без портфеља.

„То ми мирише на припрему терена за неку нову реконструкцију“, додаје Вукадиновић.

Коментаришући данашњу штампу, истиче да је главна тема у таблоидима које понео, а ко није понео пелене.

„Два су глумца била приликом изношења експозеа, који је прошао у мучној атмосфери – Војислав Шешељ и најбољи ученик. То су били више-мање шеретски однос, пријатељски однос од којег мало трну зуби“, каже Вукадиновић.

Аргументи за и против напуштања седнице

Гост Новог дана каже да је мандатар потрошио шест сати за изношење експозеа, а да је за расправу остављено само пет сати, од чега ће две трећине тог времена припасти владајућој већини, а само сат времена опозицији. Напомиње да ће и оквиру тог времена мандатар моћи да говори када хоће и колико хоће.

„Експозе је достављен минут пред сам почетак седнице. Од заказивања је прошло једва 24 сата и мандатар ни на том заказивању није хтео да прочита имена министара. Он нема ни обавезу да достави експозе. То формално и нису неки разлози већ више опхођење према посланицима и Скупштини“, објашњава Вукадиновић зашто је део опозиције напустио седницу на којој је представљен експозе.

Напомиње да је гформално гледано председница Скупштине Маја Гојковић у праву и да је у ранијим случајевима седница такође заказивана 24 сата раније, са или без експозеа.

„Разлика је у томе што су те владе састављање у цајтноту, било је неизвесно ко ће имати већину. Сада није било разлога за ово замајавање сем да се прикрије да је ово реконструисана влада“, рекао је посланик ДСС.

Каже да је опозиција унапред разговарала о напуштању седнице, али касно. Напомиње да се и у том случају видела „тужна прича опозиције“.

Вукадиновић је одлучио да остане током целе седнице и изношења експозеа и да је то била његова лична одлука јер је, према његовом мишљењу, манир напуштања седнице био проблематичан.