Прочитај ми чланак

У ЦРНОЈ ГОРИ ПРОНАЂЕНА „невидљива руска рука“

0
Фото: Ројтерс

Фото: Ројтерс

Министар спољних послова и европских интеграција Црне Горе Игор Лукшић изјавио је у Берлину да Русија врши притисак на Црну Гору и да својом пропагандом дестабилизује ситуацију у земљи. „Руска реч“ је замолила стручњаке за Балкан да прокоментаришу ову изјаву, будући да су те речи имале великог одјека у руским медијима.

Министар спољних послова и европских интеграција Црне Горе Игор Лукшић у сусрету са шефом немачке дипломатије Франк-Валтером Штајнмајером у Берлину изјавио је да Русија „врши притисак на Црну Гору“ преко Руске и Српске православне цркве, опозиционих партија и друштвених организација.

Лукшић је истакао да Русија углавном користи пропагандистичке методе и акције противника ступања у НАТО, а према подацима Министарства спољних послова Црне Горе већ две трећине грађана подржава улазак земље у Алијансу.

РУСКИ АМБАСАДОР

„Црногорски политичари имају кратко памћење“, изјавио је амбасадор Русије у Црној Гори Андреј Нестеренко за локални лист „Дан“.
„Високи црногорски званичници су нас 2005. буквално преклињали да подржимо слабу црногорску економију инвестицијама, говорили су да су Руси и Црногорци браћа, а сада нас истерују.“

Немачки министар спољних послова сложио се са црногорским колегом да Русија врши притисак на друге земље, конкретно на Молдавију, Грузију, балтичке и балканске земље.

У самој Црној Гори су власти својом политиком испровоцирале конфронтацију која је на политичкој сцени већ почела да убира своје крваве плодове: у Будви је убијен Саша Марковић, доследни опонент евроатлантског курса.

Дестабилизација ситуације у Црној Гори заиста је у току, али је проузрокована политиком црногорских власти које се безрезервно оријентишу на седиште ЕУ, и посебно на седиште НАТО-а“, резимира Искендеров. 

Што се тиче Лукшићеве тврдње да, наводно, две трећине Црногораца подржава улазак земље у НАТО, она се, по речима Петра Искендерова, не може ничим поткрепити.

„Независне анкете сведоче да је ситуација управо супротна. Према доступним подацима, за ступање Црне Горе у НАТО изјашњава се само четвртина становништва земље. Веродостојност тих података потврђује се резултатима анкета о ступању у Европску унију, на чему црногорско руководство такође врло активно ради. ЕУ није НАТО, али и улазак у ту организацију подржава мање од половине испитаника (од 40% до 45%), наводи руски експерт. 

„Ма како власти Црне Горе то желеле, већина становника још увек не прихвата идеје евроатлантизма. Због тога влада и мора да тражи неко оправдање и да се позива на фамозну „невидљиву руку Москве“. Те оптужбе су потпуно у духу садашње политике Брисела. Оне, међутим, неће помоћи да се реше стварни проблеми у земљи. Напротив, само ће још више подићи тензију“, закључује Искендеров

Цео чланак можете прочитати на веб порталу РУСКА РЕЧ