Прочитај ми чланак

Туђман: Срби треба да нестану!

0

Пред „Олују“ Туђман на Брионима с војним врхом донео одлуку о убијању и протеривању 220.000 Срба „Морамо да нанесемо такве ударце да Срби практично нестану“.

Овом командом је бивши хрватски председник Фрањо Туђман на Брионима започео састанак с државним и војним руководством Хрватске 31. јула 1995. године, када је донета одлука о акцији „Олуја“ и протеривању Срба из Крајине. Састанку су присуствовали и хрватски генерали Звонимир Червенко, Анте Готовина, Младен Маркач и Мирко Норац, као и главни планер операција Хрватске обавештајне службе Давор Домазет, министар одбране Гојко Шушак и директор Хрватске обавештајне службе Мирослав Туђман. Ево шта су причали:

Фрањо Туђман: Није нам главни задатак Бихаћ, него наношење, у неколико праваца, таквих удара да се српске снаге више не могу опоравити, већ да морају капитулирати. Да остану после тога само некакве енклаве, које би се морале предати. Имамо и наклоност САД, али до одређене границе. Ако ћете то, господо, извршити на професионалан начин, као што сте урадили у западној Славонији, у року од неколико дана, онда можемо рачунати да ћемо политички добити.

Анте Готовина: У овом тренутку ми комплетно с нашом техником контролишемо Книн. Ако је наређење за удар на Книн, ми га за неколико сати рушимо комплетно.

Мирослав Туђман: Да се на радију преноси порука који су им путеви отворени за извлачење?

Фрањо Туђман: Да, то би требало рећи – не да су им отворени, него да је опажено да се цивили извлаче тим и тим путевима.

Гојко Шушак: Ја мислим да би то психолошки имало ефекат на њих да ми, након првог дана операције, по Бенковцу и Обровцу бацимо летке и у њима кажемо којим се путевима могу извлачити.

Фрањо Туђман: Један летак овако, значи, опште расуло, победа Хрватске војске уз подршку света итд. Срби, ви се већ повлачите преко итд., а ми вас позивамо да не треба да се повлачите… Значи, на тај начин им дати пут, а јамчити тобоже грађанска права итд.

Гојко Шушак: Ја исто предлажем, колико је год Маркач способан њих да испровоцира. Њега они по Велебиту могу негде гађати, али то нам неће бити неко покриће. Норац би заједно с њим требало да их испровоцира. Можда би и по Госпићу или нечему могли бацити две гранате. Мислим, треба деловати по насељеном месту!

Лобирање за Готовину коштало 648.000 долара!

Влада Јадранке Косор склопила је уговор с лобистичком компанијом која је за Готовину и Маркача требало да тражи статус пријатеља суда у Хашком трибуналу. Велику лобистичку фирму „Патон Богс ЛТД“ ангажовао је тадашњи министар правде Дражен Бошњаковић за писање поднесака Хагу у жалбеном поступку неправоснажно осуђеним генералима, у ком је Хрватска за њих тражила статус „амицус цуриае“.

Годину и по дана, почев од 1. августа 2011, хрватска влада је сваког првог у месецу на рачун „Патон Богса“ уплаћивала 60.000 долара, уз надокнаду додатних трошкова. У уговору пише да се „Патон Богсу“ плаћа не само саветовање о правним питањима већ и политичко лобирање, а за то је исплаћено укупно 648.000 долара!

Микелић: Хрватска не да топничке дневнике

– Одлука суда је чисто политичка и несхватљиво је како су изузети кључни докази. Треба истаћи и чињеницу да Хрватска тужилаштву у Хагу никад није дала документе, такозване топничке дневнике, у којима војни врх односно Анте Готовина тачно наводи који ће циљеви бити гађани и колико је граната испаљено на Крајину за свега три дана – истакао је Микелић.

 

(курир)