Прочитај ми чланак

ТРЕЋИНА ПОСЛАНИКА ПРОРУСИ: Москва добила и званични утицај у српском парламенту

0

Скоро трећина посланика у овом, новом сазиву Скупштине Србије биће русофили - поштоваоци лика и дела „мајке Русије“.

Фото: Н.С.

Фото: Н.С.

Проруским покретима и странкама последњих година, а нарочито месеци, подршка је стално расла, а сада се коначно и материјализовала у виду странака које ће од овог сазива бити парламентарне.

То су пре свих СРС и коалиција ДСС-Двери, које заједно имају укупно 33 посланика, и које не крију да редовно одржавају контакте са званичном Москвом.

Међутим, ако се у калкулацију укључе и проруски посланици из редова напредњака, којих је, према проценама, на посланичкој листи око трећина, тај број се знатно повећава. Спекулише се да су русофили у редовима СНС заправо они који су блиски председнику Србије Томиславу Николићу, који такође не крије добар однос за Русијом.

Занимљиво је да, рецимо, са листе СНС у посланичке клупе седа лидер СНП Ненад Поповић (бивши ДСС), који се отворено противи ЕУ и залаже за то да припадници Руског хуманитарног центра треба да добију дипломатски имунитет.

Док је јавна тајна утицај Москве на социјалисте, који је био пресудан и кад је СПС ушао у владу са СНС 2012.

– Иако су и премијер и његова странка за ЕУ, један број људи унутар ње до данас је тешко прихватао тај заокрет, и то се примећивало. У прошлом сазиву, рецимо, пример је био посланик Владимир Ђукановић. У претходна два мандата старе-нове владе, и унутар самог СНС постојао је консензус око ЕУ, и то је добра позиција. Међутим, код нас је руски утицај прилично јак, што је допринело и евроскептицизму и расту проруског утицаја – прича директор Центра за регионализам Александар Попов.

Он каже да присуство проруских странака у Скупштини које нису на овом курсу може негативно да утиче на јавно мњење, јачање подршке Русији и умањење подршке ЕУ.

Да ће се Русија трудити на све начине да искористи нови, прилично проруски сазив парламента, сматра и Ненад Ђурђевић из Форума за етничке односе. Како каже, руски интерес није ни приближавање Србије евроатлантским интеграцијама, а није ни решавање питања Косова.

– Међутим, управо би Косово могло да буде коришћено за руске интересе, у контексту руског гласа у Савету безбедности. Русија ће моћи да изазива владу на питањима сарадње са Косовом, чиме би могла да утиче и на европски пут Србије – објашњава Ђурђевић.

Како каже, реформе у Србији подразумевају и сарадњу у региону и са ЕУ, што је још једна област руског утицаја, који званична Москва никада јавно неће рећи. Сценарио је такав да ће се вероватно потенцирати слабости ЕУ, а цела прича око евроинтеграција могла би да буде представљена као циљ који није вредан свог тог реформисања и уступака.

– Утицај Русије ће сада бити још већи, што не значи да јака влада са јасним циљевима томе не може да се супротстави. Међутим, проблем може да буде и то што у владајућој странци нису сви посланици на истом курсу – каже Ђурђевић.

НЕЗГОДНА ОПОЗИЦИЈА?

У будућем скупштинском сазиву премијер Србије Александар Вучић неће имати толико лагодну позицију као што је имао у претходна два сазива парламента „који су били баш по мери владе“, каже Попов.

Он додаје да ће у Скупштини сада бити СРС, која је „бучна, воли инциденте и прави их“, а на које су се касније качиле и Србија и Хрватска.

Док Ђурђевић наводи да ће „овакав парламент можда бити и изговор за нову владу да не може да спроведе шта жели, па можда поново одемо на изборе следеће године, заједно са председничким“.

„ПУТИН МИ ЈЕ НАЈБОЛЈИ ПРИЈАТЕЉ“

Најбољи пријатељ председника Србије Томислава Николића, по сопственом признању, јесте руски шеф државе Владимир Путин.

Николић је у интервјуу за „Спутник“ навео да председника Руске Федерације сматра за свог најбољег пријатеља.

– Тако бар ја осећам – рекао је Николић.

Николић се о Путину изјашњавао и у марту ове године приликом посете Русији. Тада је на питање какви су људски односи између њега и Путина, Николић казао:

– Не знам шта Путин осећа према мени, ја могу да кажем шта осећам према њему. Потпуно отворено пријатељство, и такво пријатељство да бих могао да му откријем своје тајне, за које би ми био потребан савет или разумевање – рекао је тада председник Србије.

Он је прекјуче казао и да је „Европа нужно зло“ и да је немогуће водити Србију а не сарађивати са Русијом и ЕУ.