Прочитај ми чланак

Транспарентност Србија: Влада да објави споразум са фирмом из Уједињених Арапских Емирата

0

Transparentnost-Srbija
(Бета)

Невладина организација Транспарентност Србија позвала је у четвртак Владу Србије да на интернету објављује меморандуме и споразуме са инвеститорима, укључујући Меморандум о сарадњи са компанијом „Global Capital Advisors Management“ из Уједињених Арапских Емирата.

„Транспарентност Србија се нада да ће меморандуми о сарадњи са инвеститорима из УАЕ донети ефекте о којима говоре представници Владе, међутим, ни грађани Србије ни стручна јавност о томе не могу донети суд све док документи не буду објављени и док не буде било пре свега јасно које је обавезе преузела наша страна“, рекли су у овој НВО.

У Транспарентности истичу да је Србија у прошлости имала „лоша искуства“ са уговорима и споразумима који су скривани од очију јавности, као и да је на сајту владе објављено само пет оваквих докумената.

Помозите рад Србин.инфо! Да и даље останемо независни, српски, православни, анти-глобалистички сајт.

„Најсвежији је случај споразума о изградњи соларне електране на југу Србије. Нити један од докумената потписаних са компанијом Секјурум еквити партнерс Јуроп (Securum Equity Partners Europe) о изградњи соларног парка није доступан на сајту Владе“, наводи се у саопштењу.

Транспарентност Србија изразила је забринутост због усвајања Правилника Министарства финансија којим се ограничава право приступа уговорима и другој документацији из Регистра у коме се евидентирају уговори са приватним партнерима.

„Оно што посебно брине јесте чињеница да се у већини случајева ради о пословима који имају одлике јавно-приватног партнерства, а да се у њиховој припреми не примењује Закон о јавно-приватном партнерству“, додаје се у саопштењу.