Прочитај ми чланак

Томислав Николић: Постигнут историјски споразум Србије и Мађарске

0

Председник Србије Томислав Николић изјавио је вечерас да је његовом званичном посетом Мађарској постигнуто „нешто близу историјском споразуму“ и да је отклоњено све што је некада раздвајало два народа и што су каткад и други користили да онемогуће бољи живот и Срба и Мађара.

– Данас је дошло до договора између Србије и Мађарске који је одавно требало да буде реализован пошто су обе државе одлучиле да живе у будућности, а не у прошлости. Када дође до рата, онда су појединци из сваког народа спремни да почине или нареде злочин, али то не може да се веже за читаве народе и државе и да одреди њихову будућност за сва времена – рекао је Николић за Мађарску телевизију.

Николић је истакао да ће конкретну корист од помирења имати и српска мањина у Мађарској и мађарска мањина у Србији, јер ће од пријатељства две државе зависити и степен економског развоја и остваривања мањинских права тих заједница.

– Управо сам овакав расплет очекивао пошто сам дошао са намером да се Србија и Мађарска повежу као суседне и пријатељске земље и да отклоне све несугласице, посебно оне из далеке прошлости које не би смеле да буду сметња за нашу бољу сарадњу – рекао је Николић.

Према његовим речима, одлука председника Србије и Мађарске да се заједнички поклоне жртвама злочина почињених током Другог светског рата јесте и сигуран знак мањинама да могу да наставе школовање на свом језику и да негују културу и веру.

Николић је изразио очекивање да ће Мађарска бити у групи земаља које предводи Шведска и које ће лобирати за улазак Србје у ЕУ и да ће бити користан саветодавац како да Србија избегне грешке у процесу евроинтеграција.

Србија и Мађарска, како је истакао, имају и заједнички проблем илегалних миграната који преко те две земље хрле ка ЕУ, због чега је Србија изложена претњама да би могао да јој буде укинут безвизни режим.

– Имали бисмо ми мекшу границу и много више граничних прелаза и много лакше би се прелазило из Србије у Мађарску и обрнуто да немамо тај проблем и да не морамо да контролишемо сваког путника – рекао је Николић.

Мађарски новинари су се интересовали и за случај петорице осуђених за брутално пребијање и злостављање Новосађанина Зорана Петровића. Николић је рекао да ће у року од неколико дана донети одлуку по питању захтева за помиловање петорице младића мађарске националности који су 2005. године осуђени на укупно 61 годину затвора.

– Још се нисам изјаснио о затевима за помиловање, то је учинио претходни председник. Имам негативно мишљење суда, али мислим да бар у два случаја постоји могућност да се покаже добра воља, да се омогући да изађу раније – рекао је Николић.

Он је, ипак, подсетио да је злочин почињен над Петровићем био страшан и да се не сме размишљати о томе ко је тај злочин починио, јер српско правосуђе је строго казнило и убице Бриса Татона.

– Ја сам се зарекао да онима који су извршили силовања, наркодилерима, вишеструким криминалцима и убицама које су починиле тешка убиства никада нећу давати помиловања – рекао је Николић.

 

(Танјуг)