Прочитај ми чланак

Томислав Николић одао пошту српским војницима на Зејтинлику

0

Поводом Дана примирја у Првом светском рату, председник Србије Томислав Николић одао пошту српским војницима на Зејтинлику, српском војничком гробљу у Солуну.

Председник Србије Томислав Николић одао је пошту српским војницима на Зејтинлику, српском војничком гробљу у Солуну, поводом Дана примирја у Првом светском рату.

Након интонирања српске и грчке химне и минута ћутања Николић је на гробљу, где је сахрањено преко 20.000 савезничких војника, укључујући 8.500 Срба, положио венац на којем је писало: „Славом овенчаним прецима“ и запалио свеће.

Николић се уписао и у спомен књигу, где је написао:“Увек као да је први пут. Поносно, часно, витешки, српски. Памтићемо вечно. Пренећемо деци и њиховој деци“.

„Овај део српске историје у Грчкој готово је исти као онај у Србији. Није случајно што је Свети Сава изабрао да гради тако велики храм у Грчкој и што су српски војници баш овде нашли уточиште од страдања“, рекао је Николић.

„Срби и Грци то неће заборавити и када деца у школама о томе мало уче, старији су ту да их подсете“, навео је председник Николић.

Председника Србије је на гробљу дочекао чувар гробља Ђорђе Михаиловић, чија породица већ неколико деценија брине о том комплексу.

Почаст српским војницима одали су и шеф српске дипломатије Иван Мркић, министар културе Братислав Петковић, саветник председника Србије Марко Ђурић, амбасадор Србије у Грчкој Драган Жупањевац и представник грчког Министарства спољних послова Танос Коционис.

У наставку посете Грчкој, председник Николић отпутоваће на Свету гору.

У изјави за грчку ТВ Антена председник Николић је истакао да живот на Косову и Метохији може да се среди, тако да се зна које су надлежности привремених институција Приштине, да се зна која све права уживају грађани Косова и Метохије, посебно Срби у енклавама и на северу покрајине где су у већини, и које функције задржава Република Србија као држава.

„Дакле, много тога стоји пред нама, што се Србије тиче, ми можемо о свему да се договоримо“, рекао је Николић.

Истичући да није забринут због ситуације у Покрајини, Николић је навео да је „у оквиру међународног права, повеље Уједињених нација, Србија држава у чијем је саставу Косово и Метохија.

Грчко-српско пријатељство

Председник Србије је јуче започео посету Грчкој низом сусрета са званичницима те земље.

„Србија и Грчка су везане традиционалним пријатељством, наше историје су испреплетане и увек ћемо бити упућени једни на друге“, поручио је председник Томислав Николић после сусрета са грчким колегом Каролосом Папуљасом.

Грчки председник је, у заједничком обраћању новинарима, указао да су геополитичке прилике у ширем региону осетљиве и да су стога Грчка и Србија, као земље са историјским пријатељским везама, дужне да показују солидарност по критичним националним питањима.

„Србија и Грчка немају ни један отворени проблем и ниједно отворено питање, имају само пријатељство које никад неће престати. Није случајно Свети Сава на територији Грчке саградио српску светињу манастир Хиландар, није случајно српска војска у Грчкој нашла уточиште и опоравак“, рекао је Николић.

Делегација Србије посету Грчкој завршава 11. новембра, када ће обићи Меморијални центар на острву Видо и положити венце у Плаву гробницу. Како је најављено, делегација ће у недељу посетити и поставку у „Српској кући“ на Крфу, посвећену боравку српских трупа на том острву током Првог светског рата.

 

(РТС)