Прочитај ми чланак

Тачи: Заједница српских општина неће имати ни извршну ни законодавну власт

0

Hasim Taci ubica

Ратни злочинац  Хашим Тачи изјавио је данас да верује да ће на наредном састанку премијера Србије и Косова, 29. јуна у Бриселу, бити постигнути споразуми у областима енергетике, телекомуникација, слободе кретања на мосту на Ибру, као и Заједнице српских општина, која, како је рекао, неће имати ни законодавну ни извшну власт.

Тачи је за Дојче веле, у интервјуу за албански програм, рекао да ће се Заједница организовати и деловати према „законима Косова“ и европским стандардима.

„Понављам још једном Заједница општина са српском већином неће имати нити законодавни нити извршни карактер. Регистроваће се на Косову, функционисаће на основу стандарда који су у складу са Уставом и законима Косова“, рекао је Тачи.

Он је рекао да је на последњем састанку двојице премијера у Бриселу било прогреса и дошла је до изражаја обострана воља да се питања, која су била на дневном реду, што је брже могуће окончају.“Ради се о телекомуникацијама и енергетици. Постигнут је напредак и у другим питањима која су предвиђена да се третирају у агенди разговора, посебно око отварања моста на Ибру. Остало је да се расправе техничка питања и надам се да ће се наредног понедељка, на састанку на највишем нивоу заокружити заједничким ангажовањем”, казао је „шеф косовске дипломатије“.

Тачи је рекао да је питање телекомуникација решено и да ће Косово имати свој телефонски позивни број (међународни префикс).

„Тренутно разговарамо са трећим земљама, које могу да помогну у решењу тог питања. Разговарамо посебно са Аустријом и неким другим земљама. Србија не може да одлучи о овом питању. О томе ће одлучити институције Косова у сарадњи са институцијама Европске уније”, казао је он.

Тачи сматра да ће Косово успети да формира Специјални суд што ће једном за свагда уклонити тамну сенку над Косовом.

(Бета)