Прочитај ми чланак

Тачи: Србија нека повуче своје безбедносне снаге са севера Косова

0

Квази “Премијер Косова“, бивши терориста Хашим Тачи поручио да Србија треба да престане да прича о аутономији севера Косова и да уместо тога треба да повуче своје безбедносне снаге из тог дела његове државе, преноси ЕУобзервер.

Тачи је ово изјавио пред вечерашњу вечеру и разговоре са српским премијером Ивицом Дачићем и високом представницом ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон.

Завршена четврта рунда политичког дијалога

У Бриселу је касно вечерас завршена четврта рунда политичког дијалога председника Владе Србије Ивице Дачића и шиптарског премијера Хашима Тачија под покровитељством високе представнице ЕУ Кетрин Ештон.

Очекује се да се Дачић и Тачи обрате новинарима. Радна вечера у кабинету Ештонове почела је нешто после 20 сати и трајала је пет сати.

Разговарало се први пут о северу Косова као засебној теми, као и о примени раније постигнутих договора, пре свега оног о интегрисаном управљању прелазима.

Управо због тема, за ову рунду се говорило да ће бити и најтежа. Претоходно је шефица европске дипломатије имала одвојене састанке са Дачићем и Тачијем.

Дачић и Тачи су у Бриселу разговарали и са замеником помоћника америчког државног секретара Филипом Рикером, који је у Стејт департменту задужен за Балкан.

– Српска „платформа“ нема никакву вредност. То је само њихово унутрашње јавно мишљење – прокоментарисао је Тачи српску платформу о Косову која је прошле недеље усвојена у Скупштини Србије.

„Ова платформа је у суштини документ о томе шта радити са етничким Србима са севера Косова који су највећи проблем успостављању бољих веза између Београда са једне стране и Приштине и Брисела са друге“, стоји у тексту ЕУобзервера.

Министри спољних послова ЕУ недавно су закључили да Косово мора да има јединствену администрацију али су они такође закључили да Косово мора да респектује и разуме „појединачне потребе“ етничких Срба.

– Вечерас на састанку … постоје два питања, прво је да премијер Дачић мора да преузме одговорност за одстрањивање свих паралелних безбедносних структура у северном делу наше земље, и то су снаге његовог Министарства унутрашњих послова Србије које одређене људе држе под својом контролом – рекао је Тачи и додао да је друго питање његова одговорност да гарантује сигурну интеграцију Срба на северу Косова.

Он је чак посведочио да ће направити „развојни фонд“ како би побољшао и унапредио образовање, здравствену заштиту и социјалну помоћ на северу Косова.

– Поштоваћу формацију организације општина етничких Срба, која ће подстаћи да се људи који тамо живе осећају добро о себи – рекао је Тачи и додао да је север Косова тренутно реон који није безбедан за Албанце и Косовску полицију и у коме чак и Еулекс своје операције своди на минимум.

– Еулекс мора да учини више како би промовисао територијални интегритет Косова. Ми неможемо бити задовољни тиме што је Еулеx урадио на северу Косова, један од њихових приоритета морао би бити присутност на северу – рекао је Тачи.

Квази Премијер Косова је одбио могућност да ће користити „насиље“ како би вратио север Косова под своју контролу. Ипак он је поздравио удружену операцију ЕУ и “косовских безбеносних снага“ која је вратила границе Косова под њихову супервизију.

– Желим да будем јасан око тога – без те интервенције ми сада не бисмо имали ове преговоре – рекао је Тачи и дотакао се можда и најболнијег питања Србије на путу ка ЕУ – да ли је могуће примање Србије у европску породицу народа без признавања независности Косова.

– Убеђен сам да Србије неће ући у ЕУ а да прво не успостави европски тип релација са Косовом. За њих не постоји европска будућност ако прво не успоставе добре комшијске односе са Косовом са реципрочним признањем – рекао је Тачи за ЕУобзервер.

 

(Ало)