Прочитај ми чланак

Тачи: Наша понуда Србима је великодушна

0

Шиптарски терориста, садашњи самопрокламовани премијер Хашим Тачи изјавио да ће “институције Косова“ прихватити структуре из области образовања, здравства и јавних услуга које делују на северу, али да немају намеру да наметну руководство у том делу Косова.

Грађани у том делу треба да имају права да сами изаберу своје лидере, рекао је Тачи за Радио Слободна Европа и додао да ће позвати ОЕБС да организује и управља овим процесом како би он био што поузданији. Према његовим речима, Срби на Косову ће уживати једнака права на целој територији.

Наша понуда је изузетно великодушна, у складу је са Уставом и законима Косова, са европским стандардима, оценио је Тачи.

Он је нагласио да Влада, и он као премијер има обавезу да створи услове како би се Срби „постепено интегрисали у нов демократски живот, организовали слободне изборе за четири општине на северу, и како би имали легитимно руководство“.

Говорећи о следећој рунди разговора са премијером Србије Ивицом Дачићем у Бриселу, Тачи је рекао да верује да ће тај сатанак представљати ново поглавље у процесу нормализације односа између Косова и Србије.

Очекујем интезивирање овог процеса који ће донети и резултате, а како бисмо дефинитивно дошло до нормализације ситуације на северу Митровице, до гашења и удаљавања безбедносних структура Србије из тог дела, рекао је Тачи.

Што се наше стране тиче, истакао је он, ми ћемо представити нашу позитивну понуду за Србе на северу, како би се они интегрисали у нов косовски живот, у будући парламент Косова, и у централне и локалне институције.

Радимо на стварању бољих услова за трансформацију или интеграцију образовних и здравствених структура, у складу са Уставом и законима Косова, рекао је Тачи

 

(ФоНет)