Прочитај ми чланак

Тачи и Чеку пред судом

0

Agim-Ceku-i-Hasim-Taci-Jutjub-634x487

Дугогодишњи лидери косовских Албанаца Хашим Тачи, Агим Чеку, Даут Харадинај, Фатмир Љимај и многи други „угледни политичари“, могли би лако да се нађу на оптужницама Специјалног суда за злочине ОВК који ће ускоро бити основан.

Уставне измене које омогућавају утемељење тог суда за тешка злодела која су почињена над цивилима, махом Србима, усвојене су коначно под великим притиском Запада, а ступиће на снагу када га потпише косовска председница Атифете Јахјага.

Специјални представник ЕУ за Косово и Метохију Самуел Жбогар најавио је у уторак да ће прве оптужнице бити подигнуте почетком наредне године. Према још непотврђеним информацијама и изворима британске дипломатије, седиште суда ће бити у Хагу.

У Приштини је већ у многим порталима и медијима „освануо“ списак људи који би могли да се нађу на отуженичкој клупи. Уз Тачија, Чекуа, Харадинаја (Рамушевог брата) и Љимаја, ту су и потпредседник Тачијеве ДПК Кадри Весељи, Реџеп Сељими, бивши члан Генералштаба ОВК, Џавит Хаљити, потпредседник Скупштине, Азем Суља, један од оснивача терористичке ОВК, Шаип Муја, Бисљим Зирапи, Љах Брахимај и остали команданти ОВК…

Међу потенцијалним именима не спомиње се Рамуш Харадинај, коме је у два процеса суђено пред Хашким трибуналом, али је услед недостатка доказа – ослобођен. Али, помиње се незванично и „списак Б“, на ком би могли да се нађу команданти високог ранга из дреничког краја.

Специјални суд требало би да се бави и истрагом навода из извештаја специјалног известиоца Парламентарне скупштине Савета Европе Дика Мартија о илегалној трговини органима српских цивила од 1998. до 2000, за коју су оптужени бивши припадници ОВК.

Специјални истражитељ ЕУ Клинт Вилијамсон је, у својству специјалног тужиоца постављеног од ЕУ, већ објавио да је предмет истраге његовог тима био „сам врх“ ОВК, те да је „специјални тим дошао до неспорних доказа против појединих бивших лидера ОВК“.

Потпредседник Владе Србије Расим Љајић поручио је да је усвајање амандмана за формирање Специјалног суда важан корак за процес помирења

– Чак ни Хашки трибунал није оспорио да је тих злочина било. Нажалост, није било поступака који су вођени у том погледу и верујем да ће суд надоместити оно што је пропуштено у неком претходном периоду и да ће сви одговарати. Злочини имају и име и презиме, злочини немају националност, ни боју.

Висока представница ЕУ Федерика Могерини оценила је да је усвајање уставних амандмана и закона у косовској скупштини пресудан корак ка успостављању неопходног законског оквира, чији је циљ да се одговори на озбиљне оптужбе из извештаја Савета Европе.

Александар Јаблановић, председник листе „Српска“, демантује гласине да ће суд разматрати свега десетак случајева:

– Морају да обухвате све који су осумњичени да су починили злочине на КиМ.

Оснивање суда, поздравили су и британски Форин офис, немачки министар спољних послова Франк-Валтер Штајнмајер, Грађанска иницијатива СДП Оливера Ивановића и други.

 

Večernje Novosti