Прочитај ми чланак

СВЕТСКЕ АГЕНЦИЈЕ: Победа СНС, али и улазак радикала у Скупштину

0

 

Светске агенције прогнозирају данас поновну изборну победу проевропски оријентисаног Александра Вучића и његове Српске напредне странке, али и улазак „проруски оријентисаних десничара“ у парламент.

„Премијер Србије данас тражи од бирача још четири године на власти како би наставио с напорима да земљу уведе у ЕУ, али ће у том настојању можда морати да се бори против „ултранационалистичке опозиције“, која тражи ближе везе са Русијом“, оцењује Ројтерс.

Премијер тражи јасан мандат за реформе, како би довршио преговоре о чланству у ЕУ, додаје британска агенција.

Анкете јавног мњења указују да ће СНС добити 48 одсто гласова, отприлике исто као пре две године и апсолутну већину у парламенту, наводи Ројтерс и додаје да аналитичари верују да ће Вучић, иако му то није потребно, поново формирати коалицију са другим по величини социјалистима, како би „проширио базу.“

Би Би Си оцењује да избори представљају „де факто референдум о томе да ли земља треба да тежи уласку у ЕУ.“

Вучић је, како се подсећа, расписао превремене изборе да би добио мандат за реформе потребне за улазак у ЕУ, али „незадовољство његовим проевропским ставом ће изгледа вратити ултранационалисте у парламент,“ наводи британски радио.

Они се противе чланству у ЕУ и залажу за ближе везе са Русијом и укључују лидера СРС Шешеља, чија је популарност порасла након ослаобађајуће пресуде у Хашком трибуналу, подсећа британски радио.

Блумберг предвиђа лаку победу Вучића, „бившег Милошевићевог савезника“, који како се наводи“ тражи још четири године на влати како би реформисао економију и повео земљу ближе ЕУ.

СНС има подршку 54 одсто бирача наспрам 11 одсто колико ужива друга по снази Социјалистичка партија Србија, каже агенција, позивајући се на истраживања ЦЕСИД-а од 10 до 17 априла.

Еуроњуз наводи да се очекује да ће на изборима победити Вучићева „проевропска СНС и да је Вучић обећао да ће водити земљу ка чланству у ЕУ“.

„Његов главни ривал је СПС министра спољних послова Ивице Дачића која се залаже за опрезнији приступ ЕУ у неговање добрих односа са Русијом и Кином,“ оцењује Еуроњуз.

Док западне агенције акценат стављају на то да бирачи данас гласају за „проевропски оријентисаног премијера“ или „проруске националисте“ руска агенција ТАС С указује да је улазак у ЕУ прокламовани циљ Вучића и Српске напредне странке, али да они такође желе да сачувају добре односе са Русијом и привуку више улагања.

Експерти и аналитичари једногласно предвиђају победу Алекасандра Вучиха – Србија побеђује“ наводи ТАСС.

„Многи политиколози верују да је Вучић иницирао парламентарне изборе две године пре рока с циљем да консолидује власт у време кад његова странка делује као најпопуларнија политичка снага у Србији“, износи се у тексту.

Током изборне кампање, Вучић је много пута нагласио да је улазак у ЕУ стратешки циљ СНС, али да она такође жели да сачува добре односе са Русијом и привуче више улагања, напомиње ТАСС.

„У Србији су отворена биралишта на општим изборима који се тумаче као тест Вучићевог прокламованог циља уласка у Европску унију,“ јавља АП, подсећајући да је премијер расписао изборе две године пре рока уз образложење да му је потребан нови мандат како би могао да изгуре реформе које тражи ЕУ.

„Гласање се одвија у тренутку када расте популарност ултрадесничарских странака које зеле да Србија одустане од покушаја учлањења у ЕУ и да се окрене Русији“, наводи америчка агенција.

Очекује са да ће Вучићева СНС освојити највише гласова, али и да ће се у скупштини вратити „ултрадесничарска“ Српска радикална сранка, чији је лидер Војислав Шешљ ослобођен у Хашком трибуналу оптужби за ратне злочине, наводи се у тексту.

Сличну оцену понавља и француска агенција АФП.

„Грађани Србије данас су почели да гласају на општим изборима на којима ће се вероватно на власт поново доћи проевропски оријентисани премијер Александар Вучић али ће глас у парламенту добилити и проруски ултрадесничари“, наводи АФП.

Вучићева номинално конзервативна Српска напредна странка, ће, како се наводи, према предвиђањима добити око половину гласова, али се очекује и да ће места у скупштини добити и „ултранационалисти“ који желе да земља продуби савезништво са Русијом.

Вучићев досадашњи коалициони партнер Социјалистичка партија Србије је иза СНС на другом месту по анкетама јавног мњења, док се очекује да ће расцпекане опозиционе странке либералних опредељења или центра једва прећи цензус, додаје француска агенција.

Турска агенција Анадолија јавља да су бирачи у Србији кренули на биралишта по други пут за две године како би гласали на превременим изборима и изабрални нову владу.

„Премда се не очекују изненађења, велики број места за националисте би могао променити пут Србије од ЕУ ка Русији,“ оцењује Анадолија.

Вучићев главни фокус су реформе ЕУ и страна улагања, док Шешељ говори како ЕУ и друге западне земље укључујући САД нису никада помогле Србији, која би требало да се уместо тога сврста са Русијом, наводи се у тексту, уз напомену да је Србија кандидат ЕУ али да се противила примени санкција против Русије.

(Правда)