Прочитај ми чланак

СТРАНКЕ ЗАИНТЕРЕСОВАНЕ ЗА ОДКБ, НАТО и Савет Европе

0

На челу делегације у ПС СЕ вероватно поново Александра Ђуровић, а Драган Шормаз поново шеф у ПС НАТО.

a

Фото: Фонет Ненад Ђорђевић

На челу делегације у ПС СЕ вероватно поново Александра Ђуровић, а Драган Шормаз поново шеф у ПС НАТО.

Секретаријат Скупштине Србије одредио је број места у делегацијама који следује свим посланичким групама на основу броја мандата које имају и према тим квотама које су прослеђене посланичким клубовима напредњаци ће имати 22 члана и 12 заменика.

-Имаће и највећи број шефова делегација. Према информацијама Данаса највеће интересовање међу парламентарним странкама је за три парламентарне делегације – Парламентарну скупштину Савета Европе , НАТО и ОДКБ, а велики број посланика жели и чланство у делегацији при Интерпарламентарној скупштини православља.

„Парламентарна дипломатија коју обављају посланици Скупштине је изузетно значајна, не само за наше партије, већ и за нашу државу. При одређивању чланова делегација ми, социјалисти, смо ставили нагласак на репрезентативности и стручним профилима наших кадрова, а џентлменски договор између партија у Скупштини је да се поштује искуство чланова и континуитет њиховог рада у одређеним делегацијама-где је то могуће“, каже за Данас Дијана Вукомановић, посланица социјалиста која ј у протеклом скупштинском сазиву била на челу делегације при ПС ОЕБС.
Иначе, социјалисти су, као друга посланичка група по величини, добили могућност да имају пет чланова одбора и три заменика.

„Посланичка група СПС доставила је предлоге за 7 сталних делегација- Интерпарламентарну унију, Савет Европе, Парламентарну скупштину ОЕБС-а, Црноморску економску сарадњу, ПС НАТО, ПС ОДКБ , Парламентарну групу Централно-европске иницијативе“, наводи Вукомановићева.
Петоро представника у сталним делегацијама имаће и радикали. „Парламенту смо поднели предлог за девет делегација.

Заинтересовани смо да имамо своје представнике у ОДКБ, НАТО, Интерпарламентарној скупштини православља, која је иначе најмања делегација и броји свега два члана , парламентарној скупштини процеса сарадње у Југоисточној Европи, али и за парламентарну скупштину Медитерана . Наравно, радикали желе да имају своје чланове у делегацијама у ПС Савету Европе и ПС ОЕБС-у“, каже Вјерица Радета, посланица СРС за Данас.

Покрет Доста је било и демократе могу да делегирају по четири члана и два заменика. ЛЈајићевој СДПС припадају два члана делегације и један заменик. Владимир Маринковић , потпредседник скупштине Србије и посланик СДПС, каже за наш лист да су све делегације јако важне, јер од њиховог деловања држава има велике бенефите.

„Посланици СДПС радиће тамо где се процени да је наше знање и искуство најпотребније. До сада смо велики допринос дали у раду при делегацијама ПС ОЕБС-а, ИПУ и ПС НАТО“, напомиње Маринковић.

Попут ЛЈајићевих посланика и Партије уједињених пензионера и покрет Двери може да делегира по два члана и једног заменика. Бошко Обрадовић каже за наш лист да су делегирали толико представника колико имају места и то за ПС Савета Европе, ОДКБ и Црноморску економску сарадње. По једног члана и једног заменика добиће ЈС, ЛДП-СДА, Нова Србија, СДС, ЛСВ – Зелена странка, ПС-НСС-УСС и СВМ – ПДД и ДСС.

Марко Ђуришић, шеф посланичке групе СДС, каже за Данас да је његова посланичка група заинтересована за присуство у свим делегацијама,али да им је могућност, обзиром на број посланика, ограничена тако да су приоритет дали Парламентарној скупштини Савета Европе која иначе броји 14 чланова.

На челу наше делегације у Парламентарној скупштини Савета Европе, како Данас незванично сазнаје, поново ће бити изабрана Александра Ђуровић, Драган Шормаз ће бити шеф ПС НАТО, док би Александра Томић поново могла да предводи нашу делегацију у Парламентарној димензији Централно-европске иницијативе. Коначни договор о шефовима парламентарних делегација биће постигнут тек када делегације буду конституисане, вероватно после избора владе. Тада ће на ред доћи и формирање група пријатељства са другим државама.