Прочитај ми чланак

СТРАНИ МЕДИЈИ: Вучић закључао Србију на 60 сати

0

Криза с коронавирусом је постала озбиљан проблем за Александра Вучића, председника Србије, пише хрватски медиј "јутарњи.хр".

– Ова криза је комунизам у одређеној мери, социјализам. Највише ће пропатити они који имају највише. Богати ће изгубити новац, сиротиња никад нема шта изгубити, она може изгубити само живот – рекао је кроз смех пулмолог и члан Вучићевог кризног штаба Бранислав Несторовић на београдској „ТВ Хаппy“.

Тај исти доктор у фебруару је исмевао коронавирус с председником Вучићем, позвао људе да „дрмну ракијицу и поједу купус“ те да слободно иду у шопинг у Италију, где је већ тада дивљала епидемија опасне заразе, тврдећи да корона постоји само на Фацебооку. Он је један од најважнијих људи у Србији у најужем државном тиму борбе против опаке пандемије. У Србији све више људи тражи да му се забрани јавно наступање.

И тако, Србија је од исмевања и спрдања с короном данас дошла до тога да уводи невиђени полицијски час у трајању од 60 сати – почео је у петак 10. априла у 17 сати и трајаће до понедељка 13. априла у 5 х! Цела Србија три ће дана бити у потпуној изолацији. Све ће бити пусто, а Срби у својим становима и кућама. На улицама ће бити само полиција и они који добију посебну дозволу за кретање. Србија ће бити херметички затворена. Додуше, пољопривредници ће смети да раде у пољу. Александар Вучић данас се хвали да такве драстичне мере није преузео нико, а још донедавно таблоиди под његовом палицом умиривали су становништво речима да Срби имају ген на који корона неће. У Србији данас има готово 3.000 заражених, умрлих је 66, а вирус се, на жалост, шири.

Како ће изгледати 60-сатни полицијски час?

Подсетимо да је пре само неколико дана ухапшен и кажњен један Београђанин који је на друштвеним мрежама писао о томе да се уводи 24-сати полицијски час. Дакле, у тих 60 сати неће радити ништа. Затварају се продавнице, киосци, чак и апотеке. Становници Србије у петак до 15 сати могли су обавити куповину и направити залихе за следећа три дана, а кућне љубимце ће моћи да прошетају по 20 минута у одређено време – од 23 до 1 те од 8 до 10 и то у кругу 200 метара од својег стана. Најбизарније је да пензионери могу обавити куповину, односно сада је већ рок прошао – од 4 до 7 ујутру. Након њих се трговине дезинфицирају и отварају за остало грађанство.

Вучић је прилично строг према суграђанина. Меру тродневног полицијског часа у комаду увео је јер није био задовољан њиховим понашањем у овом тешком тренутку, јер су ваљда испили све залихе Вучје ракије с његовим ликом која спашава од короне. Стално говори да он и његов тим раде све што могу, али „џабе“ јер су људи непослушни. Позната је његова недавна изјава упућена пензионерима да неће бити довољно места на гробљима наставе ли се неодговорно понашати. Како их је упозорио, београдска гробља биће мала да приме све оне који не буду слушали, како је објаснио – „своју државу и придржавали се онога што им она пропише“.

Foto: printscreen

– Хоћете Италију? Имаћете Италију! – претио је Вучић Србима који седе кући и муку муче као и сви остали грађани у Европи. Но, с друге стране, док је незадовољан народом, пун је снисходљивости према помоћи коју донирају Кина и Русија. Љуби кинеску заставу, а његов таблоид „Информер“ лепи по Београду џамбо плакате с братском захвалом, не Кини, него њеном председнику Си Ђинпингу.

Српски прорежимски медији на првим страницама доносе вести да је Владимир Путин у Србију послао најважнијег човека у борби против вируса – генерала Михаила Чернишова, којег зову „убица короне“, специјалце за деконтаминацију, како би спасао Србију.

Стога у Србији многи стручњаци с ужасом констатују да Александар Вучић не контролише ситуацију с короном и да ствари могу измаћи контроли. Но, упркос томе, провучићевски медији пуни су прича о томе да Вучићу, упркос подметањима опозиције и пете колоне, расте популарност те да му верује више од 60 посто Срба, а његовом СНС-у расте рејтинг. Подсетимо да су прошле седмице тамошњи медији у првим и ударним вестима писали о умору и исцрпљености Александра Вучића који не спава 48 сати јер је сав усмерен на „обрану Србије од короне“, што је изазвало глумца и опозиционог лидера Сергеја Трифуновића да каже како је Вучић љубоморан на корону јер је важнија од њега.

Вучић је стално у првим кадровима на свим српским ТВ емисијама. У сталним наступима, с једне стране хвали себе како, чак и преварама страних државника (конкретно немачке канцеларке Ангеле Меркел) набавља респираторе, иако је ухапсио новинарку Ану Лалић (потом на притисак јавности пустио) која је написала да у новосадском Клиничком центру недостаје опреме и да лекари раде без заштитних маски и рукавица.

И док Вучић импровизује у борби с короном, не шали се с укидањем свих могућих демократских институција и практично креће стопама Виктора Орбана који је у себи спојио цео државни апарат. У Србији нема заседања Скупштине, Вучић води земљу путем својих „наредби“ и указа те је практички обесмислио демократске институција осим себе самог. Правосуђе ради путем „Скyпеа“ те је ових дана на тај начин осуђен један човек на три године затвора, по убрзаном поступку, јер је кршио самоизолацију.

Подсетимо да је „Тwиттер“ недавно обрисао више од 8.000 постова у којима се хвали Александар Вучић и његове мере. Србија се тако у ово време короне нашла у друштву Саудијске Арабије и Египта којима је „Тwиттер“ обрисао готово исти број политичких пропагандних порука, закључује се у тексту медија „јутарњи.хр“.