Прочитај ми чланак

Странци не желе радничка права у српском законодавству и ПУПС у Влади

0

milan-krkobabic-pups

Инвеститорима у Србији је од кључне важности да се промени Закон о раду због чега не желе да ПУПС буде део нове владе.

Страни инвеститори и инострана, пре свега, западна привредна удружења у Србији забринути су због спекулација актуелних последњих дана да би ПУПС ипак могао да уђе у нову владу, у којој би добио високе функције у оквиру Министарства рада, сазнаје “Данас“ из више дипломатских извора.

Према сазнањима овог листа, странци у Србији страхују да би поновним уласком у власт Партија уједињених пензионера Србије кочила усвајање кључних реформских прописа, пре свега измена постојећег Закона о раду.

Оно што страним привредницима у Србији, али и домаћим компанијама смета јесте то што у случају отказа радницима морају да исплате отпремнине за сваку годину радног стажа, без обзира где су радили, затим то што уговор на одређено траје само годину дана, као и начин одређивања минималца, процедура за отказ и проширено дејство колективног уговора. Они сматрају да је те ствари неопходно законски променити.

Потпредседник ПУПС-а Момо Чолаковић изјавио је да он не учествује у преговорима о новој влади и да информације у вези с тим може да даје само заменик председника партије Милан Кркобабић.

“Што се тиче страних инвеститора, нико од њих нема разлога за забринутост ако ПУПС уђе у владу Србије, јер ћемо радити у интересу најсиромашнијих, пензионера и радника, а не против некога“, навео је Чолаковић. На питање да ли то значи да би ПУПС био спреман и за радикалније промене Закона о раду, он је одговорио да су “спремни за измене“ и то “у складу с европским прописима“.

Економиста Љубомир Маџар оценио једа конфигурација нове владе, с обзиром на изборне резултате и доминацију једне странке, указује да више неће бити могућа коалициона уцењивања.

“Једна странка ће сада имати контролу над свим ресорима. ПУПС, уколико уђе у владу, може да направи штету само ако му то главни у влади дозволи. Страх страних инвеститора, дакле, није нарочито оправдан, јер ће главни, онај који ће бити господар владе, бити ближи политици коју је водио Сашу Радуловић“, објаснио је Маџар.

И економиста Александар Стевановић сматра да ће ПУПС, под условом да их Александар Вучић позове, бити само “играчка, односно потенцијално жртвено јагње“. Према његовим речима, мали партнери у будућој влади неће моћи ништа да раде по своме, већ ће спроводити политику СНС.

Функционери напредњака тврде да за сада нису имали преговоре с потенцијалним коалиционим партнерима и да их неће ни имати све док њихов лидер Александар Вучић прво не напише програм и план рада владе. СНС ће у суботу одржати седницу Председништва странке, када ће бити донете прве одлуке о будућој владајућој коалицији.

(Данас)