Прочитај ми чланак

СТЕФАНОВИЋ: Вулин отвара нове ратове у региону

0

Borko Stefanovic

Београд – Шеф посланичке групе Демократске странке Борислав Стефановић изјавио је данас да министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин својим изјавама подгрева већ узаврелу атмосферу између Србије и Хрватске те да прави огроман проблем у региону.

У делу седнице предвиђеном за посланичка питања Стегановић је имао једно за премијера Александра Вучића, а то је када ће наговорити Вулина да се бави својим послом, а не да отвара нове ратове у региону.

„Вулин изазива и прави огроман проблем у региону без обзира на изјаве хрватског премијера и поруке хрватског министра“, рекао је Стефановић , оцењујући да је Вулин преузео ингеренције министра спољних послова чиме је, како каже, додатно подгрејао иначе врелу атмосферу између Србије и Хрватске.

За премијера и министра одбране Братислава Гашића Стефановић је имао питање како се од Крушевца до Београда стиже за 30 минута, а поводом удеса хеликоптера којим је превожена беба из Новог Пазара.
„Узимајући у обзир изјаву Вучића да је Гашић био у Крушевцу, израчунали смо да му је било потребно 30 минута да стигне до Београда. Мене интересује како се од Крушевца до Београда стиже за 30 минута“, питао је Стефановић.

Шеф посланика ДС имао је питања и за остале министре, између осталог и о томе да ли је тачно да труднице месецима не добијају накнаду за трудничко боловање.

Из СНС му је на ту тему поручено да на неистинита питања не желе да троше време и новац грађана, а посебно да одговарају човеку чији је надима „Борко Прада“, због тога што носи скупа одела и сатове.

Посланик те странке Александар Марковић имао је и савет Стефановићу – „да натера свог лидера Бојана Пајтића да почне да се бави својим послом“.

Марковић је затим Министарству државне управе и локалне самоуправе упутио питање шта ће предузети поводом написа у београдској штампи о злоупотребама у београдској општини Врачар, а реч је о наводима да је председник те општине Бранимир Кузмановић финансирао рад фонда којим управља његова мајка новцем општине.

Посланик Нове Србије Драган Јовановић је, поводом увођења ванредне ситуације у висе од 20 градова и општина због штете изазване обилним падавинама, питао генералног секретара владе да ли је владина Комисија за елементарне непогоде дала новчану помоћ најугроженијим општинама и ако није када ће се састати и изјаснити о захтевима локалних самоуправа, као и да ли Канцеларију за обнову има јасан план за санацију земљишта након покретања кзизишта.

Посланик Социјалдемократске партије Муамер Бачевац затражио је од МУП-а Србије да ојача Полицијску управу у Новом Пазару како би било решено питање добијања држављанства за многобројне грађане у том делу Србије.

Он тврди да је у последњих 10 година више око 7.000 људи поднело захтев за држављанство Србије, а да је њих око 3.500 добило позитиван одговор, као и да исто толико још није добило држављанство, а реч је о људима са Косова, Македоније, Црне Горе, који су ту засновали своје породице, као и људима који потичу из Санџака, а живе у Турској.

Посланик СДА Енис Имамовић упитао је Владу Србије ко је дозволио задуживање Новог Пазара, за, како тврди, три буџета града.
„Према нашим подацима, оно износи три буџета. За толико задуживање је потребна сагласност Владе Србије, па питам ко је дозволио толико задуживање Новог Пазара. Уколико то нико није дозволио из владе, тражим да се одговорни казне“, рекао је Имамовић, који тврди и да су рачуни свих јавних предузећа у Новом Пазару, а који воде кадрови СДП, блокирани.

Он је додао да од Владе Србије очекује да заустави „даље пропадање“ Новог Пазара.

Посланици, који су минутом ћутања одали пошту посланику листе Српска у косовској скупштини Велимиру Ракићу, који је погинуо у саобраћајној несрећи, у наставку седнице воде начелну расправу о предложеном закону о инспекцијском надзору, за који у Влади Србије верују да ће допринети директном смањивању сиве економије.

(Танјуг)