Прочитај ми чланак

Шта скривају? Управа царине означила податке о увозу вакцина као СТРОГО ПОВЕРЉИВО

0

Подаци који се односе на увоз вакцина за хуману и ветеринарску употребу у 2021. години су означени степеном тајности “строго поверљиво”, одговорено је Новој економији из Управе царина.

Нова економија је 15. марта овој Управи при Министарству финансија послала захтев у коме су затражени податке о увозу вакцина одређених тарифних ознака које се односе пре свега на вакцине против коронавируса као и вакцине за ветеринарску употребу.

Затражени су подаци о укупној вредности, количини, земљи из које је вакцина увезена, податке о правним или физичким лицима које су вакцине увозили као и информацију да ли су наведени производи приликом увоза поседовали пратећу документацију коју издаје Агенција за лекове и медицинска средства.

Ни на једно од ових питања није одговорено из Управа царина већ је целокупни захтев одбијен због тајности података.

Подсетимо, Нова економија је, на основу података добијених из Републичког завода за статистику (РЗС), објавила да је увоз вакцина за хуману медицину порастао за скоро 160 милиона евра у 2021. години, што је највероватније и укупно издавање за набавку свих вакцина против ковид-19 у току прошле године.

Укупни увоз вакцина је прошле године био 180,6 милиона евра, показују подаци које је Нова економија добила од Републичког завода за статистику, што је међугодишњи скок од око 850 одсто.

Годишњи увоз вакцина за људску употребу је у протеклих пет година просечно износио око десет милиона евра, а 2020. године он је био скоро дупло већи, 19 милиона евра.

Вредност ове размене је 2020. године највероватније порасла управо због почетка увоза вакцина против коронавируса тог децембра.

На пример, дуплирана је вредност увоза вакцина из Белгије где се производи Фајзер-Биотек (Пфизер) вакцина.

Међутим, значајно већи скок увоза бележи се 2021. године када је почела кампања масовне вакцинације.

Највише вакцина увезено је из Кине, Белгије и Русије, односно управо из држава чије смо вакцине против коронавируса куповали.

За увоз из Кине и Русије је могуће тврдити да се у потпуности односи на вакцине против коронавируса, јер у Србији није регистрована, нити је добила дозволу за увоз, ниједна друго средство за имунизацију из две државе, показују јавно доступни подаци Агенције за лекове и медицинска средства (АЛИМС). Дакле, из Кине и Русије могле су да се увозе једино вакцине против САРС-ЦоВ-2.

Нова економија је од Управе царина тражила податке о увозу ветеринарских вакцина јер се у јавно доступним базама РЗС (дисеминациона база) појављује значајан скок увоза овог медицинског средства.

Међутим, према подацима које је редакција добила од ове институције, скок увоза је ипак само забележен када су у питању вакцине за хуману медицину. На питање због чега се подаци разликују, из РЗС је одговорено да су тачни они подаци који су добијени из Одсека за статистику спољне трговине.

“Подаци у дисеминационој бази су прелиминарног карактера и још увек подложни су корекцијама и усклађивањима са међународним номенлатурама и класификацијама. Иначе, ради се о две различите класификације, подаци које сте добили из Одељења спољне трговине су детаљнији”, написано је у одговору.