Прочитај ми чланак

ШTA је вишеструки убица Чаба Дер заиста говорио о Вучићу?

0

Иако су 19. новембра таблоиди објавили да је раније тог дана плаћени убица Чаба Дер у мађарској полицији говорио о наводно планираном атентату на Вучића, БИРН сазнаје да наведена информација потиче из кривичне пријаве написане још августа 2020. Претходно, Дер је наговестио да је спреман на сарадњу са српским властима, а потом и предложио Вучића за сведока

„Хвала Александру Вучићу што штити српски народ, српске интересе и што се храбро и одлучно бори против корупције. Да смо имали Александра Вучића деведесетих година и почетком двехиљадитих, све би било другачије“.

Ово није изјава неког СНС функционера који покушава да се додвори свом шефу, већ су то речи вишеструког убице Чабе Дера из писма недавно достављеног Вишем суду у Београду пред којим му се у одсуству суди за убиство извршено на Бановом брду у јануару 2019.

Имена Чабе Дера, који у затвору у Мађарској чека наставак суђења за убиство које је починио у Будимпешти јула 2018, и председника Александра Вучића, преплитала су се неколико пута у последње време.

Последњи пут било је то 19. новембра када је Курир написао, а Вучић потврдио, да је раније тог дана Дер у Будимпешти тамошњој полицији дао изјаву у којој је рекао да су му две мафијашке групе понудиле новац да убије Вучића.

Čaba Der i Davor Štefanek FOTO: Privatna arhiva Чаба Дер и Давор Штефанек ФОТО: Приватна архива

Претходно је Чаба Дер 3. новембра на припремном рочишту за убиство које је починио у Будимпешти, од суда затражио да позове председника Вучића као сведока обране јер он има тачан увид у послове српске и босанске мафије и „зна све о свима“. Суд ће до јануара и наставка суђења донети одлуку да ли ће Вучића позвати за сведока одбране.

БИРН је у тежњи да сазна кад је и шта убица Чаба Дер рекао о председнику Вучићу, какви су му били мотиви и зашто је његова изјава пласирана баш када је пласирана, контактирао правосудне и полицијске органе у Мађарској и Србији, као и правни тим Чабе Дера.

Његов адвокат у Будимпешти Кристијан Гуљаш казао је за БИРН да нема сазнања да је Дер у новембру дао било какву изјаву мађарској полицији, како је то објавио Курир, а потврдио Вучић. Ни други саговорници БИРН-а нису могли да потврде наведену информацију.

На увид је овај портал добио три документа у којима износи своју одбрану и виђење света око себе – записник са саслушања у Будимпешти од 7. јануара 2020, кривичну пријаву написану 25. август 2020. и писмо достављено Врховном суду у Београду 18. новембра 2020.

У три документа која су достављена БИРН-у овај вишеструки убица себе представља као Робина Худа који је убијајући људе желео да ослободи Србију криминалаца и као човека који је „својим методама хтео да олакша борбу против криминала и насиља“.

Наводи да је спречио бројна убиства полицајаца и судија, као и киднаповање деце угледних људи, укључујући и ћерку Ђорђа Балашевића, Јовану. Дер за Вучића каже да је „једини човек коме скроз верује у Србији“ и нуди се српским властима за сарадњу.

– Уколико су српски правосудни органи вољни да са мном закључе споразум (…) изнео бих им све детаљно – рекао је Дер у јануару на саслушању у Будимпешти.

Наводни атентат на Вучића помиње се у кривичној пријави коју је Дер написао 25. августа 2020. У њој Дер пише како је вођа барске криминалне групе Алан Кожар крајем 2018. године од њега тражио да убије Вучића и бизнисмена Милана Бека, али да је он то одбио. У истој пријави Дер пише да је имао сазнања да је један од вођа шкаљарској клана Стеван Стаматовић припремао атентат на Вучића „што је и полиција сазнала“.

Те Дерове наводе тешко је проверити јер су и Кожар и Стаматовић у тренутку када је пријава писана били мртви – обојица су убијена раније ове године.

Ко је и онда и због чега одлучио да се вест о планираном атентату пусти три месеца касније и представи је као „свежу информацију“ настала тог јутра?

Извор БИРН-а упућен у овај судски поступак каже да не би требало придавати превише пажње паролама које Чаба Дер „просипа о Вучићевој борби против организованог криминала и својој љубави према Србији, јер се види да се ради о манипулативној особи која је лишена емпатије и која покушава да се додвори власти“.

Он наглашава да треба бити посебно опрезан у вези са информацијама да је неко од Дера тражио да изврши атентат на председника, јер се ради о човеку који је „проваљен“ за сва убиства која је починио.

– Тај човек је већ одговарао за једно убиство и био у затвору, сад одговара за убиство овде у Београду, имао је убиство у Холандији и у Мађарској. Сва убиства која је извршио, извршио је тако да одмах сви провале ко је. То говори да он није никакав „професионалац“ и да тешко да може бити извор неких озбиљнијих информација, јер „озбиљне“ екипе организованог криминала не ангажују некога за кога ће се плашити да ће одмах да га ухапсе и да ће одмах да их оцинкари – каже саговорник БИРН-а.

Саговорник БИРН-а наводи да је овај случај искоришћен „да Вучић сад каже – јесте, ево они планирају, две екипе су планирале да ме убију“.

Како је све почело?

Тај 19. новембар био је медијски веома буран дан у Србији. Медији су писали о тешком здравственом стању патријарха Иринеја, а државни врх се спремао да то вече испред Палате Србије на Новом Београду присуствује главном медијском догађају – „спектакуларној полицијској акцији Обруч 2020“.

Касно поподне Курир је под ознаком „шокантно сазнање“ и позивајући се на кругове блиске мађарској полицији, објавио да је раније тог дана Чаба Дер „полицији у Будимпешти открио да је добио понуду од две различите криминалне организације с наших простора да убије председника Александра Вучића“.

Недуго потом истог дана, Вучић је на полицијској вежби Обруч 2020 потврдио вест, уз извесну ограду.

– Ја сам малопре добио ту информацију када сам ушао у зграду Палате Србија да је истина да је он то рекао. Е сад, шта је стварна истина, ко ће знати – истакао је Вучић.

Иако су председникову реакцију на сазнања Курира пренели готово сви српски медији, чини се да информација о планираном атентату није изазвала реакцију која је била планирана, што је пет дана касније приметио и посланик владајуће партије Миленко Јованов на седници Скупштине гласно негодујући што је вест прошла „испод радара“ не само медија, већ и других народних посланика.

БИРН се за потврду вести да је Чаба Дер 19. новембра дао изјаву у будимпештанској полицији обратио мађарском министарству унутрашњих послова. „У вези са вашим питањем, не желимо да коментаришемо“, кратко су одговорили.

Деров српски бранилац Милан Драча, који му је додељен по службеној дужности, за БИРН није могао да потврди наводе у вези са давањем наводне изјаве полицији 19. новембра, јер му „ништа о томе није рекао“, али је обећао да ће питати Дера. До објављивања текста није стигла никаква информација.

Svedočenje Čabe Dera FOTO: BIRN Сведочење Чабе Дер ФОТО: BIRN

Драча је, међутим, овај портал упутио на кривичну пријаву коју је мађарској полицији Дер летос поднео против непознатог починиоца који је, наводно, покушао да га убије у стану који је изнајмљивао у Будимпешти, јер у њој помиње планове за атентат на председника Србије.

Деров мађарски адвокат Кристијан Гуљаш у писаном одговору БИРН-у наводи да „нема никаква сазнања да је Чаба Дер давао изјаве полицији“.

– У новембру је било само судско рочиште у Будимпешти – рекао је Гуљаш мислећи да суђење 3. новембра када је Дер од суда тражио да Вучића позову за сведока одбране јер „зна све о мафији“. Адвокат је послао кривичну пријаву коју помиње и Драча.

– Шаљем вам пријаву Чабе Дера полицији. Ту се помиње тај случај (наводни атентат на Вучића, прим. аут). Консултовао сам се са Чабом Дером и он ме је замолио да вам је пошаљем – написао је у поруци Гуљаш. У заглављу документа стоји датум 25. август ове године, што је три месеца пре него што се информација из пријаве појавила у српским медијима.