Прочитај ми чланак

Шта је све на располагању српским министрима

0

Осим службених аутомобила, министрима на располагању платне картице, мобилни. Месечни телефонски рачуни чланова Владе лимитирани на 5.000 динара

Влада је увела строгу контролу свих трошкова министара, а посебно се води рачуна о расходима током њиховог боравка у иностранству. Како смо сазнали у Немањиној, досад нико није прекршио зацртане лимите, а поштује се и ограничење од 5.000 динара, колико су максимални рачуни за мобилне телефоне.

Када су преузимали ресоре, осим службених аутомобила и возача, министри су задужили и банковне картице, које могу да користе искључиво за плаћање хотелских рачуна и подизање дневница на службеним путовањима. Међутим, добили су и врло прецизно упутство како се користи ”пластика”.

Пре поласка на пут, чланови Владе треба да припреме и листу трошкова како би се направио тачан обрачун. На картици добијају износ дневница, у зависности од града у који путују. Тако, рецимо, дан проведен у Италији може да кошта 78 или 58 евра, јер различито ”вреде” Рим и Торино. За обилазак држава у региону добија се 50 долара за Албанију, док је дневница за БиХ и Црну Гору 41 евро.

– Све смо урадили како би се потпуно искључила готовина при плаћању у иностранству – каже нам Вељко Одаловић, генерални секретар Владе. – Њихова је дужност да нас обавесте и уколико планирају неки пословни ручак или вечеру, коју треба платити, што се регулише посебним решењем. Међутим, картицом досад нико није платио ниједан ручак.

По повратку с пута, министри имају обавезу да сравне све рачуне. Одаловић додаје да чланови Владе, у случају непланираних трошкова у туђој земљи, увек могу да се обрате нашим амбасадама. Иначе, за путовања у иностранство током следеће године у каси Генералног секретаријата биће издвојено 71,8 милиона динара, и то за премијера, потпредседнике и службенике, док се боравак министара плаћа из каса ресора.

Уочи пута у иностранство, министри могу да задуже и лаптоп рачунаре, али то ретко ко чини. Јер, сви имају таблет рачунаре и мобилне са ограниченим рачуном. Директор Владине Канцеларије за сарадњу с медијима Миливоје Михајловић, каже да су се и претходни министри придржавали правила око мобилних телефона:

– Њихови месечни рачуни били су, у просеку само 500 динара.

Влада је усвојила одлуку о броју посебних саветника, а министри могу именовати највише три саветодавца.

 

(Вечерње новости)