Прочитај ми чланак

Грађани Србије на мети превараната: Ево како скидају новац са платних картица

0

Преваре преко интернета су готово постале део свакодневице, па су грађани стално на мети нових лажних дојава.

Тако су грађани Србије добијали лажне поруке из Поште са обавештењем да им пакет не може бити испоручен због непотпуних подата о адресу коју је неопходно да упишу кликом на одређени линк.

Како наводе преварени грађани, када уђете на тај линк, морате да попуните своје информације и тада вам траже симболичну накнаду како би пакет био достављен – 32 динара. Уколико уносете податке са своје картице, скинуће вам сва новчана средства која имате на рачуну.

Многи су насели на ову интернет превару јер су већ очекивали пошиљку и није им ништа било сумњиво. Када се кликне на поменути линк, појави се страница слична званичној страници Поште, што додатно доприноси превари.

Уколико сте из неког разлога кликнули на опасан линк, једини начин да се ситуација реши јесте да одмах обавестите банку како би блокирали картицу и спречили скидање средстава са рачуна.

Ова превара је нарочито успешна јер је сезона новогодишњих и божићних празника и људи махом наручују поклоне и друге ствари јер су актуелни попусти као и разна празнична даривања. Управо зато се саветује опрез.

Како наводи Пошта на свом званичном сајту, починиоци преваре шаљу СМС поруку којим корисника обавештавају о наводном приспећу поруџбине или било које друге пошиљке, као и да је за испоруку потребно да плате одређене трошкове. Кликом на линк у СМС поруци, отвара се преварна интернет страница на којој се од корисника тражи да у одговарајућа поља унесе број своје банковне картице и ЦВВ број.

„Пошта Србије од корисника никада не захтева овакав начин плаћања за испоруку било које врсте пошиљака. Потребно је да обавезно обратите пажњу на линк на веб страници на којој се од вас захтева давање неких личних података“, упозоравају из Поште.