Прочитај ми чланак

Ко плаћа сендвиче, пиће, дневнице и превоз онима који долазе на СНС митинг

0

Дневнице од по хиљаду и по или две хиљаде динара, храна, пиће, превоз и плаћено одсуство са посла – понуда је организатора митинга СНС, 26. маја у Београду. Медији извештавају и о уценама оних који су запослени у јавном сектору и друштвеним установама а који раде на одређено време, по уговору.

Немања Ненадић, директор Транспаретност Србија, каже за Данас да најављени митинг није први у последњих пар месеци над којим влада упитаност по ком формалном основу је пријављен.

– У последњих неколико месеци организовано је неколико масовних, јавнх скупова, на којима су, такође, масовно присуствовале присталице Српске напредне странке. Један је био у Сремској Митровици, а други у Врању. Формално су ти јавни скупови пријављени као обраћање председника Србије грађанима. Тако да је прва и основна ствар у вези са најављеним митингом Српске напредне странке у Београду, 26. маја, јесте да се види како ће он бити најављен и формално као страначки догађај – каже саговорник Данаса.

Како додаје, Транспаретност Србија је већ након скупа у Врању указала Агенцији за спречавање корупције на питања која би она могла да испита и предочи јавности.

– И нисмо добили одговор. После смо видели да је на једно новинарско питање речено да политичке странке приказују своје трошкове ван кампање само у годишњем финансијском извештају, као и да ће то тек ту да буде видљиво… Дакле, који су трошкови били везани за превоз учесника јавног догађаја и друге трошкове, дневнице, и томе слично… – каже Немања Ненадић.

Међутим, додаје он, постоји овлашћење агенције, да се и током године обрати се политичкој странци и другима и да прикупи податке о финансирању догађају, што би у наведеном случају било сасвим оправдано да учини и да потом информише јавност о тим сазнањима.

– Када је реч о запосленима у јавном сектору који су позвани да дођу на митинг у Београд током радног дана – у петак – из целе Србије, поготово кад се узму у обзир бројне објаве у медијима, да постоје некакве квоте за долажење присталица у Београд, од великог је значаја да се утврди да ли су запослени у јавном сектору тог дана на свом послу или ће бити у Београду на митингу. Не видим ниједан правни основ по којем би долазак на тај скуп могао да буде основ за неки вид плаћеног одусутва – закључује Немања Ненадић.