Прочитај ми чланак

Шта је Европа навела као захтеве за затварање поглавља?

0

У позицији ЕУ за поглавље 23 наведене су обавезе Србије и очекивања Брисела од наше земље, а у неколико њих, иако не експлицитно, уграђене су потенцијалне замке за Београд.

briselУ делу који се тиче ратних злочина, ЕУ „подвлачи потребу да Србија у потпуности сарађује са Међународним кривичним судом за бившу Југославију и са Механизмом за међународне кривичне судове, што укључује и потпуно прихватање и спровођење пресуда и одлука Хашког трибунала“.

Иако није поменуто, ово мерило могло би да се односи и на захтев Хага за изручивање троје чланова СРС који се траже због непоштовања овог суда.

Такође, наведена је и „потреба за темељном регионалном сарадњом и добросуседским односима“ при процесуирању ратних злочина, укључујући циљ да се „избегне сукоб надлежности“. Овако срочена формулација можда указује на то да су у њу између редова уграђени хрватски захтеви да Београд не примењује универзалну надлежност за суђење ратним злочинцима и да не суди њиховим држављанима.

У области људских права, ЕУ је нагласила значај постојања независне и професионалне институције омбудсмана, а нашу владу „подстиче“ да активно и континуирано даје јавну подршку релевантним независним институцијама за заштиту људских права.

Даље, указује се на значај пуног поштовања слободе изражавања и независности медија, укључујући чување физичког интегритета новинара. ЕУ позива Србију да у потпуности примени свој акциони план за поглавље 23, наглашавајући део који се тиче заштите националних мањина, а у који је Србија укључила мере са циљем обезбеђивања ефективног учешћа мањина у изборним процесима и њихове заступљености у јавној управи, употребу језика…

Истиче се значај подизања свести када је реч о расизму и ксенофобији – кроз образовање и медије – и захтева се адекватан политички и законски одговор на расистичке инциденте.

У Позицији за поглавље 24 наша земља се позива да појача напоре у пресретању илегалних миграната и на ефикасније кривично гоњење мрежа за кријумчарење људи.