Прочитај ми чланак

Српска враћа Боже правде и грб Немањића

0

Члан предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић изјавио је да ће Република Српска вратити пјесму "Боже правде" као свечану пјесму и грб Немањића.

765-430-a302dc83a05e626cd8bf5879a078e056

„Изетбеговић ће постати највећи губитник тако што ће 9. јануар остати празник и добиће свечану пјесму (не химну) ‘Боже правде’, а Српска грб Немањића. Мора се схватити да увијек постоје одговори и да не може ништа проћи мимо наше воље. Ово је провокација и против СЗП-а који је увијек тражио толерантну политику. Тиме што је урадио, Изетбеговић је само дао Додику алиби и предност“, објашњава Иванић.

Он је додао и да се БиХ налази у веома озбиљној ситуацији, али не у смислу рата него заоштрене реторике и неприхватања компромиса:

„Налазимо се у ситуацији дубоке фрустрације многих политичара и неприхватање компромиса на којем БиХ може функционисати. Оваква ситуација представља испољавање онога што људи заиста мисле и ово није проузроковано изборима. Реторика осјећаја ‘ми смо у праву, а други нису’ ствара препуно емоција и сматрам да је стање пуно озбиљније него што већина људи мисли. Не мислим да је озбиљно у домену рата, него у домену ставова“.

Иванић сматра да ако су Срби пристали на слављење 1. марта као празника у ФБиХ, не види разлог зашто се Бошњаци буне због 9. јануара, поготово с обзиром на чињеницу да је Србима тај дан трн у оку.

„Девети јануар ће остати празник исто онако као што је 1. март у Федерацији БиХ. Ни за Србе тај датум није прихватљив, али пристали смо на то. Немојте даље заоштравати ситуацију, добићете озбиљније одговоре. Прекините више са изазивањем проблема, 20 година се овај датум славио, а сада је настао неки проблем“, истиче српски члан Предсједништва БиХ.

Он је закључио да ће Закон о празницима РС бити промјењен и неће се више звати Дан Републике, него ће само добити неко ново име.