Прочитај ми чланак

Српска узвраћа ударац Суду БиХ

0

Политичке странке у Бањалуци незадовољне што је допуштено обележавање два празника. План је да РС повуче судије. Ускоро састанак партија код Додика. Није примењен исти принцип као када је укидан Дан РС

РЕДСТАВНИЦИ политичких странака из Републике Српске ускоро ће, на састанку са председником РС Милорадом Додиком, разговарати о стратегији Бањалуке после одлуке Уставног суда да потврди обележавање два празника БиХ – сазнају „Новости“.

Лидери партија у Српској листом су осудили то што је Уставни суд одбацио захтев посланика Народне скупштине РС да се прогласи неуставним обележавање 1. марта као „дана независности“ и 25. новембра као „дана државности“ БиХ. Потписници тог захтева очекивали су да се примени исти аршин као кад је суд поништио прославу 9. јануара – Дана РС. Тада је наведено да се тиме вређају осећања других народа.

Радован Вишковић, шеф клуба посланика СНСД, који је поднео апелацију, сматра да је одлука суда била политичка:

– Не можете имати два аршина, а позивати се на исти Устав. Оно што у њему пише за Србе, то пише за Бошњаке и Хрвате. Све што је наведено у оспоравању Дана РС у још горем облику односи се и на 1. март!

Он каже да ће Српска спремити одговор и користити сва расположива средства, али засад не износи план. Један од могућих сценарија наговестио је Додик: блокада суда, тако што би РС повукла своје судије из те институције.

– То би било могуће само ако би двојица српских судија, својом вољом, поднела оставке на своје позиције – објашњава за „Новости“ бивши судија Уставног суда БиХ Крстан Симић.

Он каже да ентитети немају механизме за опозив судија из овог суда:

– Уколико би судије поднеле оставке, Српска би била дужна да преко скупштине изабере нове. Ако неће да их изабере, онда би то био проблем за Уставни суд.

Иако није познато како су гласале судије Уставног суда БиХ, „Новости“ сазнају да одлуку о одбацивању апелације није донео пун сазив. Поједине судије припремају и издвојена мишљења.

СПОРАН 1. МАРТ

СИМИЋ сматра да је одбацивање апелације о 25. новембру очекивано, јер је та одлука донета у „прератном периоду“. Међутим, одлуку о 1. марту донела је Федерација БиХ и не може се примењивати на Србе:

– И у одлуци о Дану РС речено је да то није била одлука сва три конститутивна народа.