Прочитај ми чланак

ОСЛОБОЂЕН: Судски вештак у случају Вучићевог кума је заменик директора ПИО фонда!

0

Заменик директора ПИО фонда, др Александар Милошевић, иначе вештак специјалиста судске психијатрије, вештачио је у случају Николе Петровића, кума председника државе Александра Вучића, сазнаје Нова.рс.

Наиме, потпис и печат овог доктора, ослободили су Петровића кривичног гоњења, а за наш портал он каже да не зна зашто нису узети сви потребни узорци крви и однети на анализу за кокаин, што је осумњиченог и ослободило кривице.

Саобраћајну незгоду која се догодила још у марту 2023. године, према првом полицијском извештају, изазвао је Никола Петровић, када је скупоценим аутомобилом Меклареном, не поштујући првенство пролаза, ударио возило у коме су повређене две жене.

Од тада је прошло више од годину дана, а у међувремену је Петровић ослобођен кривичног гоњења. А ево и како.

Једно тестирање на алкохол, без анализе крви

Према писању Радара, у првом извештају, који је сачинила полиција 6. марта прошле године, стоји да је Никола Петровић тестиран на лицу места и да му је измерено 0,41 промила алкохола у крви. Тестиран је и брзим тестом за наркотике и био је позитиван на кокаин.

Истог дана одведен је на ВМА где се ситуација драстично мења. Како пише Радар.рс, правила налажу иначе два тестирања на алкохол, а урађено је само једно, које је показало 0,46 промила. Оно што доводи у питање цео случај је питање зашто за наркотике није рађено и тестирање из крви, иако је уобичајено да се оно узима из истог узорка који се узима за алкохол.

Како је Радар открио, предмет је био у Првом основном тужилаштву у Београду све до 29. јануара 2024, када је вештак специјалиста судске психијатрије Александар Милошевић написао да се алкохолемија (присуство алкохола у тренутку саобраћајне несреће) не може прецизно утврдити.

Он је, ипак, додао да се највероватније кретала од 0,1 до 0,2 промила (дозвољена количина алкохола износи до 0,2 промила). За кокаин је констатовао да би „једини сигуран показатељ дејства овог наркотика била анализа крви, јер он има дејство док је присутан у крви“.

Међутим, ова анализа није урађена.

„Вештачио сам документа која сам добио“

Због чега није урађана питали смо доктора Александра Милошевића, који је својим вештачењем Петровића ослободио кривичног гоњења.

“Не знам зашто није урађена, нисам присуствовао тестирању. Само сам вештачио готову документацију коју сам добио, на основу података који су ми предочени”, рекао је за Нова.рс др Милошевић.

Ко је др Александар Милошевић?

Психијатар Александар Милошевић, некада је радио у Клиници за психијатријске болести “Др Лаза Лазаревић”. Он је међутим ушао у Фонд ПИО где је од 2011. године, према писању медија, био у Сектору за оцену радне способности.

Сада је заменик физиотерапеута Реље Огњеновића, директора ПИО фонда и истакнутог функционера СНС који води страначке изборне кампање, дели поклоне члановима, координира ботовима…

Подсетимо, на наркотике је Петровић на ВМА тестиран само анализом урина, а вештаци су навели да је имао 0,34 милиграма по литру метаболита кокаина, пише Радар. Налаз на дрогу потписале су начелница Одељења за токсикологију Снежана Ђорђевић, начелница Института за токсикологију и фармакологију Весна Килибарда и заменица начелнице Центра за контролу тровања Јасмина Врвић Стошић. Налаз за алкохол потписале су докторке Ђорђевић и Килибарда.

Ко је Никола Петровић?

Најпознатији је као “кум председника”, а јавност га је упознала и као директора „Електромреже Србије“ на чије чело је постављен 2012. године. Такође у жижу јавности је доспео и 2015, када су објављени детаљи телефонског разговора тадашњег челника ДС Бојана Пајтића и Лидије Удовички, једне од некадашњих директорки „Континентал винда“.

У њима се помиње да је Петровић наводно од Удовички тражио два милиона евра како би ветро-парк поменуте фирме прикључио на мрежу ЕМС-а.

Према писању Истиномера, у његовој званичној биографији, до које је сада тешко доћи, наводи се да је средином деведесетих живео у Швајцарској где се бавио пословима увоза, извоза и продаје сировина из Африке.

У области енергетике „најпре се истакао као директор фирме ‘Eco Energo group’, где се бавио применом најновијих технологија у експлоатацији зелене енергије и изградњом хидроцентрала“. Медији су писали и да је власник 10 мини-хидроелектрана преко сувласништва у појединим фирмама, а истовремено се бави увозом лекова и развојем технологија за соларну енергију.

Како је писао КРИК, Петровић је 2016. био власник офшор компаније „Arkshore International“ на Британским Девичанским острвима, преко које је имао рачун у Швајцарској у време док је био директор ЕМС-а. Власништво над том фирмом није пријавио Агенцији за борбу против корупције и тиме починио кривично дело, јер је по закону био дужан да то учини.

Ко је Реља Огњеновић?

Крајем 2022. млади физиотерапеут Реља Огњеновић је са само 32 године постављен на место директора Фонда за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО), где је до тада радио као заменик директорке.

Огњеновић, који је члан Главног одбора Српске напредне странке (СНС) добио је на управљање буџет од шест милијарди евра. Медији су писали о њему када се, 2020., усред пандемије, нашао у средишту афере, када је уместо тадашње директорке, склопио сумњиву набавку заштитне опреме вредне 180 милиона динара са са фирмом „Асеко“, у којој је један од директора брат доскорашње премијерке.

Директор ПИО фонда недавно је „приведен“ у грађанском хапшењу због узнемиравања људи у једном солитеру, што је изазвало бурну реакцију јавности. Осим политичког агитовања, он развози и огрев, поклања замрзиваче у предизборне сврхе, учествује или организује људе за догађаје у којима има вербалног насиља.

Недавно је Странка слободе и правде Нови Сад поднела 24 кривичне пријаве против одговорних особа у одељењу за управне послове Полицијске управе, а међу њима и Огњеновића. У пријавама се наводи да је Фонд ПИО пребацио 50 запослених из Покрајинског ПИО фонда на привремени рад од два месеца у Београд, уз промену пребивалишта.

Испадима Огњеновића нема краја. Наиме, у периоду пред новогодишње празнике поносно је представио новогодишњи програм за децу својих партијских колега у Установи спортски центар “Вождовац”, на којој су у оквиру организоване доделе пакетића, спонзори били, нико други до “Миленијум тим”. Он се овом приликом захвалио сувласнику ове компаније Ивану Бошњаку, чиме је, по ко зна који пут, обелоданио још једну везу СНС са фирмом која годинама уназад, широм Србије, добија милионски вредне послове, за које су се сад одужили – пакетићима.

Његов успон ишао је постепено, па је од 2005. био на месту директора Сектора за инвалидске пензије. Тада је, подсећамо, држава због корупције са пензијама изгубила најмање 19 милиона динара, након хапшења 17 особа укључених у ланац „куповине“ инвалидских пензија у смедеревској филијали ПИО.

У међувремену је др Милошевић прошао едукацију за вештака психијатрије, како би могао да обавља и овај посао. Почетком ове године добио је налог да вештачи у случају Николе Петровића, који је, захваљујући Милошевићевом вештачењу ослобођен кривичног гоњења, након што је изазвао саобраћајну незгоду у марту 2023. године.