Прочитај ми чланак

Србија трпи страшне притиске да забоде нож у леђа Русији

0

Само уједињени можемо да се одупремо притисцима. Наш савез са СНС-ом је гаранција да Србија никада неће увести санкције Русији. А будите сигурни да би неко други то свакако урадио, рекао је у интервјуу за „Аферу“, Ненад Поповић, председник Српске народне партије.

Када сте први пут у животу били у Русији?

Отишао сам у Русију да радим и живим 1991. године. Мој отац је професор универзитета који је специјализирао у Русији и радио са том земљом још од 60-их година. Окренутост ка Русији је наша породична црта и традиција. Мој прадеда, чукундеда, па и наврдеда, такође су послом путовали у Русију.

Како је дошло до тога да постанете, како кажу, руски човек у Србији?

Ја могу да будем само српски човек у Русији. Све своје везе, и политичке и пословне, увек сам стављао на располагање Србији. Без обзира ко је био на власти. Верујем да Србија треба да развија најближу сарадњу са Русијом и увек ћу томе пружати максималан допринос.

Путина познајете лично. Испричајте нам нешто о њему приватно. Да ли је духовит, шта воли, шта не воли…?

Председник Путин је као личност веома природан и непосредан, што је одлика свих великих људи и државника. Када је посетио моје фабрике у Русији, разговарали смо о привреди и економији, а посебно о употреби ИТ технологија у производној индустрији. Захваљујући њему, Русија је доживела технолошки процват и постала једна од најразвијенијих привреда на свету.

Откуда тако блиски односи Јединствене Русије (Путинове странке) и Српске народне партије?

Имам велики број пријатеља у Јединственој Русији. Са многима од њих се познајем преко 20 година. Сада смо наше односе, кроз сарадњу наших партија, ставили у функцију развоја најбољих односа између Србије и Русије. Јединствена Русија је најорганизованија политичка организација на свету. То је модел партије какав желимо да направимо од СНП.

842410

Зашто је СНП ушла у коалицију са СНС?

Ушли смо да подржимо национално јединство, уместо да продубљујемо националне поделе. Србија трпи страшне притиске да забоде нож у леђа Русији и да овој земљи уведе санкције. Само уједињени можемо да се одупремо тим притисцима. Наш савез са СНС је гаранција да Србија никада неће увести санкције Русији. А будите сигурни да би неко други свакако то урадио.

Неки говоре да је то био захтев Русије, како би ви после избора ушли у владу са СНС-ом?

Принцип Русије је да се не меша у унутрашња питања других земаља, што не може да се каже за неке друге силе, које су у прошлости формирале бројне владе у Србији.

Да ли сте задовољни коалиционим споразумом?

Задовољни смо постигнутим договором, јер он гарантује спровођење нашег програма и политике кроз институције система, а нама је то најбитније. Желимо да допринесемо унапређењу српско-руских односа.

Зашто извоз Србије у Русију опада иако сви фактори, (санкције ЕУ, Турска…) иду Србији на руку?

Многи фактори су утицали на пад извоза Србије у Русију. На првом месту, то су ниска цена нафте и нестабилна рубља што је условило пад тражње за робом из увоза. Сада се ситуација са рубљом стабилизовала. Такође, Србија није спремно дочекала тренутак када је Москва увела санкције ЕУ и Турској. Морамо агресивније да нападнемо упражњене позиције на руском тржишту, које су некада држали европски и турски произвођачи.

На који начин?

Будућа влада треба да оснује Канцеларију за економску сарадњу са Русијом, по узору на све развијене државе и регионе у Европи. Задатак те канцеларије је да помогне већи извоз наших производа на тржиште Русије. Једини у свету, све што произведемо у Србији можемо да извеземо у Русију без царина. Ову шансу, о којој могу само да сањају земље из региона и Европе, Србија мора да искористи!

Ви сте конзервативна партија, шта би то требало да значи данас кад се више не зна шта је левица а шта десница?

СНП је конзервативна партија центра, као Јединствена Русија Владимира Путина или ЦДУ Ангеле Меркел. Ми спајамо традиционално и модерно, национално и демократско, државотворно и прагматично, желимо најбољу сарадњу са Русијом, не искључујући сарадњу са ЕУ. Окренути смо будућности, али не заборављамо прошлост. Ниједна острашћеност није добра, јер она буди ирационалност и мржњу. Ми смо системска партија, која се залаже за политику дијалога, противећи се било каквом облику екстремизма на јавној сцени.

Да ли сте поставили неки услов Вучићу пре уласка у коалицију?

Није било услова ни са једне ни са друге стране. Познајемо се дуго и имам поверења у њега. Да није тако, не бих наступао заједно са њим на изборима.

Колико имате времена за приватни живот, где излазите, шта читате?

Немам много слободног времена. Дан почињем спортом, обично веома рано. Поново читам књигу „О држави“ Слободана Јовановића. То је државник који је мој узор у политици.

Да ли носите руске сатове или…

Носим и руске сатове. Одлични су. Често их поклањам пријатељима и сви их радо носе.

Извор: „Афера“