• Почетна
  • ПОЛИТИКА
  • СРБИЈА: Русија знатно популарнија од ЕУ, апсолутна већина против уласка у НАТО!
Прочитај ми чланак

СРБИЈА: Русија знатно популарнија од ЕУ, апсолутна већина против уласка у НАТО!

0

И поред тога што истраживања јавног мнења у Србији углавном служе за политичко спиновање, редакција „Србин инфо“ истиче резултате, које је објавио прозападни лист „Данас“.

На узорку од 1.007 испитаника, када је реч о међународним институцијама и државама, Русија је на првом месту по позитивним ставовима испитаника (40 одсто), испред ЕУ (25 одсто), док добро мишљење о САД има 11 одсто грађана, а о НАТО пет одсто.

Када се ради о НАТО, за улазак Србије у Алијансу на референдуму би било 10 одсто грађана, а против 67 одсто. Оно што може да забрине је податак (иако крајње непоуздан) да улазак у ЕУ подржава 56, а противи се 28 одсто испитаника. Проблем је што се код оваквих питања не постављаја проблем услова за улазак (одустајање од Косова и Метохије, даље распрачавање Србије, неповољни економски услови придруживања…).

Када би парламентарни избори били одржани ове седмице највише гласова добила би СНС – 34,4 одсто, док би за ДС гласало 26,3 одсто грађана, а најпопуларији политичари су председник Србије Томислав Николић и шеф српске дипломатије Вук Јеремић. СПС би освојила 11,8 одсто, ЛДП 7,5 одсто, ДСС 6,5 одсто, близу цензуса би биле Двери са 4,5 одсто подршке, док би сви остали били далеко испод цензуса.

Најпопуларнији политичари у Србији су овим редом – Томислав Николић, Вук Јеремић (са по 27 одсто) Драган Марковић Палма (23 одсто), Борис Тадић и Драган Ђилас (са по 22 одсто), Ивица Дачић, Александар Вучић и Јоргованка Табаковић (по 18 одсто).

 

С. С.