Прочитај ми чланак

Србија: Протест Министарства спољних послова због саопштења Тиране

0

Министарство спољних послова Републике Србије изразило је снажан протест поводом саопштења Владе Албаније у вези са уклањањем терористичког споменика у Прешеву.

Министарство спољних послова сматра да речник који је употребљен у наведеном саопштењу директно подстиче на даље активности усмерене ка дестабилизацији ситуације на југу Србије, али и ширем региону, у суседним земљама настањеним албанском мањином, наводи се у данашњем саопштењу Министарства.

Квалификације и оптужбе усмерене против Владе Србије су испод сваког достојанства и у потпуној су супротности са уверавањима датим лично од стране албанског премијера Берише, током недавне посете МСП Србије Мркића Тирани, да је Албанија спремна да окрене нови лист у билатералним односима две земље, наводи се даље у саопштењу.

„Правдање запаљиве реторике забринутошћу за положај албанске националне мањине на југу Србије представља грубу манипулацију“, сматра министарство, имајући у виду да је заштита албанских и свих других националних мањина у Србији у складу са највишим међународним стандардима, много вишим од оних који се примењују према националним мањинама које живе у самој Албанији.

Управо имајући у виду непостојање било каквог правног оквира за заштиту српске и осталих националних мањина у Албанији, сматрамо, истиче се у саопштењу, да би албанске власти требало да предузму хитне и озбиљне мере како би се обезбедила заштита свих заједница у складу са важећим међународним стандардима.

Од Албаније, као државе која као свој приоритет наглашава прихватање европских вредности и чланство у ЕУ, очекујемо да се заиста и понаша у складу са прокламованим приоритетима и да својим акцијама не доприноси дестабилизацији ситуације у суседним земљама, наведено је на крају саопштења Министарства спољних послова Републике Србије.

Премијер Албаније Саљи Бериша поручио на Фејсбуку да је чин уклањања споменика, како је рекао, „јунацима из Прешевске долине“, доказ „албанофобије Београда“.

 

(Танјуг)