Прочитај ми чланак

СРБИЈА: Општи избори због кризе у парламенту?

0

Власт разматра и опцију гласања за парламент истовремено са председничком трком. Окидач би могли да буду сукоби и двовлашће на Административном одбору.

1

Власт разматра и опцију гласања за парламент истовремено са председничком трком. Окидач би могли да буду сукоби и двовлашће на Административном одбору.

Уколико се и наредних недеља настави хаос и неподношљиви сукоби власти и опозиције, није искључено да се идуће године заједно са председничким одрже и нови парламентарни избори.

Ову опцију, према нашим информацијама, разматрају и људи у круговима блиским врху власти, а извесно је да би општи избори помогли победу кандидата СНС у трци за шефа државе.

Јер, уколико би се истовремено одржали и парламентарни избори, терет кампање изнео би персонално Александар Вучић као премијер и носилац листе. Тако би олакшао трку Томиславу Николићу, који би тада вероватно био адут СНС за председника. Са друге стране, и остале странке власти би по том сценарију подржале Николића, јер би „улог“ био останак у Влади.

Окидач за овакав развој догађаја могао би да буде сукоб на седници Административног одбора на којој председник Александар Мартиновић (СНС) није дозволио опозицији да говори. То је први пут ујединило све противнике власти у Скупштини, који су сазвали нову седницу тог тела. Власт није дошла на то заседање које је прогласила нелегитимним, а опозиција је најавила и нову седницу на којој би се разговарало о скупштинском буџету. Ако власт и ту седницу буде игнорисала, могло би да дође до тога да у Скупштини имамо два Административна одбора – један опозициони и један „владин“. Ти би могло да изазове озбиљну парламентарну кризу, али и да буде увод у распуштање скупштине.

Јавно, нико из табора власти још не помиње опцију спајања избора на пролеће. Лидер СНС Александар Вучић изјавио је у уторак да ће председничка кампања те странке бити кратка:

– Бићемо у кампањи мање од месец дана, али и тада очекујемо подршку нашег пријатеља Киријакоса Мицотакиса, казао је Вучић после сусрета са лидером грчке Нове демократије.

Предизборно прегруписавање увелико траје и у опозицији.

Лидер ЛДП Чедомир Јовановић оценио је да после апела групе јавних личности омбудсману Саши Јанковићу да се кандидује, и грађанска опозиција мора да уђе у озбиљне разговоре.

– Желимо да разговарамо са ДС, СДС, ЛСВ, Доста је било и мањинским партијама. Морамо да омогућимо избор председника каквог до сада никад нисмо имали, каквог имају сва нормална друштва у којима се прво мисли о заједничким интересима – рекао је Јовановић.

2

ТО БИ БИО ВЕТАР У ЛЕЂА

Бојан Клачар, програмски директор ЦеСИД, каже да би парламентарни избори били ветар у леђа председничком кандидату СНС.

– Николић би уз помоћ Вучићеве популарности могао да обезбеди још један мандат. СНС би имао краткорочну корист, али средњорочно штету због чињенице да се превише често одржавају избори. Не искључујем, ипак, да се у врху СНС размишља о тој опцији, иако верујем да је спајање председничких и београдских избора за сада реалније.