Прочитај ми чланак

Србија на заседању ОЕБС осудила Русију због Пуси Рајот!

0

Томислав Николић је саопштио да је почела „нова ера у односима Србије и Русије“.

У једном интервјуу он је изразио уверење да ће Србија постати мост између ЕУ и Русије, пошто је подвукао да са Москвом, која Београду никада није постављала никакве услове, има изузетне односе. 

Каква је перспектива за стабилност и чврстину таквих односа?

Да би се одговорило на то питање само се треба сетити да Западу не може да се допадне побољшање односа међу нашим двема земљама, јер је тај Запад читаве две деценије радио на његовом рушењу. Тако да су у Београду почели да се, посетама, смењују политичари из Европе и Америке.

Предлажемо да се не гата како ће се развијати односи између Београда и Москве, већ само да погледамо неколико чињеница које говоре саме по себи:

Србија је подржала санкције ЕУ против Ирана, мада је Русија била њихов жесток противник,

Србија је у Генералној скупштини УН 8. августа гласала за резолуцију која је осудила режим сиријског председника Башара, мада су Русија и Кина гласале против те резолуције,

Србија је на заседању ОЕБС-а осудила Русију због Пуси Рајот.

Т. Николић није могао да у току састанка са В. Путином потпише са руским партнерима Уговор о испорукама гаса, јер је министарка енергетике Зорана Михајловић, која је до тада више пута иступала против проласка Јужног тока кроз Србију, заменила документа завршне варијанте Уговора без знања Председника, покушавајући да из текста избрише „Југоросгаз“, који је један од учесника у пројекту.

 

(Фонд за стратешку културу, Јелена ГУСКОВА).