Прочитај ми чланак

Србија да плати геноцид у Крајини: Хрватска тражи ратну одштету

0

oluja

Хрватски заступник у Европском парламенту је поставио питање европском комесару за проширење Стефану Филеу о плаћања ратне одштете Србије Хрватској

Хрватски заступник у Европском парламенту Давор Иво Стиер већ првог дана приступних преговора Србије и ЕУ, поставио је питање европском комесару за проширење Стефану Филеу о плаћања ратне одштете Србије Хрватској.

Стиер се редовном процедуром Европског парламента обратио Филеу и позвао на његово прошлонедељно обраћање парламенту када је истакао важност споразума о нормализацији односа између Србије и Косова и његове даље примене.

– У том контексту важно је да се поштују и други споразуми који подстичу добросуседску сарадњу. У којој ће мери Европска комисија нагласити важност поштовања Споразума о нормализацији односа који је Србија потписала с Хрватском 1996. године, с посебним нагласком на примени члана 7 – упитао је Стиер.

Члан 7 тражи доследну и целовиту примену Ердутског споразума о подунављу, а говори и о повратку избеглица, имовини и аболицији. Такође, наводи се да у року од шест месеци од ступања на снагу Споразума уговорне стране, Хрватска и Србија, склопе Споразум о накнади за сву уништену, оштећену или несталу имовину.

Посланик Стиер није помињао да је најмање 400.000 Срба протерано из Крајине и Западне Славоније, чиме је Хрватска извршила етничко чишћење. Огромна већина Срба није се вратила у Хрватску.

 

(Тпортал)