Прочитај ми чланак

Срби на Космету оштро критикују Додика

0

(Вести)
Недавна изјава председника РС да Србима са Космета нуди живот у Републици Српској као и његово јавно залагање за поделу Космета изазвало је оштре реакције Срба на Космету, јавља „Глас Америке“. Они сматрају да је то пре свега лоша и нецивилизацијска понуда.

Новинар и песник Живојин Ракочевић каже да је понуда Милорада Додика о пресељењу Срба са Космета неприхватљива и истакао да одавно није, како је казао чуо “гору и луђу идеју”.

“Хајде да питамо Милорада Додика може ли Грачаницу преселити у Лакташе? И све те поруке о томе да ће Србима дати неку земљу, да ће их преселити су ван памети, ван смисла. То је нецивилизацијски, то није нормално. Моћете ли да замислите некога па макар то био и Милорад Додик да светиње са Косова и Метохије некуд сели? Коме ће их оставити, како то рећи овим људима”, казе Ракочевић.

Идеју Милорада Додика о подели Космета и пружању уточишта Србима са Космета у Републици Српској коментарисао је током недавне посете Грачаници и шеф Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Александар Вулин.

“Србија је јасно рекла платформом шта мисли о томе. Србија је рекла да Косово и Метохија посматра јединствено. Ми не делимо Србе ни северно ни јужно од Ибра”, казао је Вулин.

Предлог Милорада Додика о пресељењу Срба и подели Космета за расељење са Косова представља забадање ножа у леђа Србији и Србима са Космету, каже председник Савеза удружења расељених у Црној Гори Миленко Јовановић. У изјави за Глас Америке Јовановић је оптужио Милорада Додика да је издајник и албански лобиста.

“Да је иоле био добронамеран показао би своју хуманост према 250.000 прогнаних са Косова и Метохије који живе у Србији и Црној Гори и њима обезбедио кров над главом у Републици Српској. Он подстиче нови прогон преосталог српског живља са Косова и Метохије и мислим да Хашим Тачи не би имао ништа против да Милорад Додик буде његов министар за етничко чишћење у шиптарској Влади на  Космету”, каже Јовановић.

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је недавно да север Космета треба припојити Србији, а остатак Космета признати као независну државу. Додик је и Србима са Космета понудио уточиште у Републици Српској.