Прочитај ми чланак

„СПРЕМАЈУ БРУТАЛНУ КРАЂУ, упозоравам лажно пријављене…“

0

Кандидат за градоначелника Београда Драган Ђилас каже да се власт спрема да "брутално покраде изборе" за одборнике Скупштине града који се одржавају у недељу.

Он је истакао и да има доказе за то.

Wikimedia Commons

Ђилас је на конференцији за новинаре рекао да су поред поштанских сандучића у многим зградама у центру Београда позиви за гласање које нико не узима јер су то листићи бирача који су накнадно пријавили пребивалиште у Београду како би могли да гласају, а који уопште не живе на тим адресама.

„Пријавили су се на те адресе они који ту не живе и никада нису живели, и поштар нема где да убаци те листиће и оставља их на сандучиће. Таквих примера је огроман број, и ја позивам све који их виде, да нам их доставе, јер ћемо се ми тиме озбиљно бавити и наредних дана после избора“, рекао је Ђилас.

Он је „упозорио“ све који су лажно пријавили боравак у Београду да би гласали, да је то покушај фалсификовања изборне воље Београђана, и да то кривично дело не застарева.

„Овде ће се некад променити власт и неко ће да се бави тиме. Ако се више плашите (Александра) Вучића него затворских санкција, онда то радите, али ја вам предлажем да то не радите и да тог дана останете тамо где заиста живите“, рекао је Ђилас.

Он је истакао да је одговор на такав покушај промене изборне воље грађна само што већи одзибв бирача.

„Немојте да дозволите да неко ко не живи у вашој улици, граду, гласа и одлучи ко ће бити власт. Суштина је да људи 4. марта у што већем броју изађу на изборе како ови листићи не би ништа значили“, рекао је Ђилас оценивши да ће његова листа сигурно победити ако одзив бирача буде изнад 60 одсто.

Председник Покрета слободних грађана Саша Јанковић је подсетио да су од полицијских управа свих 17 београдских општина захтевали да доставе информације колико је људи пријавило пребивалиште, али да одговоре нису добили.

Он је казао да је то недопустиво и да представници листе чији је носилац Драган Ђилас, желе да успоставе институције и да ће по закону одговарати они који су учествовали и пристали да учествују у изборној крађи.

„То није претња, већ законска последица“, истакао је Јанковић.

 

Председник Народне странке Вук Јеремић је рекао да је то што се дешава с „лажним пријавама становања“, „директна последица срастање државе и криминала“ и упозорио да је било која врста учешћа у изборној крађи кривично дело.

Стефановић: Измишљене приче

Функционер Српске напредне странке (СНС) и министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић демантовао је данас тврдњу о наглом повећању броја бирача у бирачким списковима пред градске изборе у Београду који се одржавају кроз три дана, у недељу, 4. марта.

Кандидат за градоначелника, Драган Ђилас је данас изјавио да се власт спрема да „брутално покраде изборе“ јер су у многе зграде у центру Београда стигли позиви за гласање на имена бирача који су накнадно пријавили пребивалиште у Београду, а не живе на тим адресама. Он је „упозорио“ све који су лажно пријавили боравак у Београду да би гласали, да је то покушај фалсификовања изборне воље, и да то кривично дело не застарева.

Стефановић је оценио да Ђилас, у недостатку програма и недостатку одговора о корупцијским аферама „које су му обележиле каријеру“, „измишљотинама, попут повећаног броја бирача у бирачком списку, покушава да обмане грађане да га врате на власт“.

„Измишљене приче о наводном повећаном броју уписаних бирача у Београду демантовали су више пута сви државни органи, а из броја уписаних бирача у бирачким списковима види се да је тај број у Београду готово исти у последњих неколико година и да је једино статистичко одступање, односно значајнији број уписаних бирача у Београду био 2007. и 2008. године, баш када се Ђилас кандидовао за градоначелника“, навео је Стефановић.

Стефановић је саопштио да Ђилас „треба да престане да лаже Београђане“ и од њега затражио одговоре на питања зашто су током Ђиласове власти на тендерима биране понуде које су биле 650 милиона динара скупље, зашто су милионима плаћени подземни контејнери који су брзо пропали, и зашто су Београђани у време Ђилсове власти вртиће плаћали 9.700 динара или готово дупло више него данас.