Прочитај ми чланак

Немачки „Шпигл”: Косово и даље у раљама криминала

0

Косово је и даље у загрљају организованог криминала, и поред великих свота новца које је инвестирала ЕУ у изградњу правосудних институција и успостављање правне државе, рекао је за недељникк „Шпигл“ немачки полицајац који је био члан мисије Еулекс.

Немачки службеник, који је желео да остане анониман, а који је провео 10 година на Косову, казао је недељнику да је Урошевац највећи центар трговине наркотицима на Балкану, а да се тамо готово никада не заплени већа количина дроге, што јасно показује да је, како је подвукао, „Косово у рукама организованог криминала“.

Мисија Еулекс није успела на Косову, констатује „Шпигл“ с тим у вези.

Успостављање правне државе на Косову је највећи и најскупљи програм помоћи у историји ЕУ, мисија Еулекс са око 2.500 људи је од 2008. коштала више од милијарду евра, а према извештају Европског ревизорског суда она није донела успех, преноси недељник додајући да су размере организованог криминала и корупције остале велике, правосуђе је неефикасно и под утицајем политике.

Немачки полицајац навео је да тај извештај потврђује његово искуство на Косову, где је провео десет година, додајући да за то време није ништа постигнуто ништа, и да је највише разочаран у полицију.

Косовски полицајци, према његовим речима, и поред вишегодишње интензивне обуке и опреме која одговара европским стандардима, више су заинтересовани за рад на радарским контролама него за сузбијање криминала јер је то, како каже, удобније и не захтева кретање.

Он је даље рекао да је стекао утисак да је корупција међу косовским полицајцима веома распрострањена.

Истовремено је пренео да је чуо да када косовски полицајци ухвате неког са украденим аутомобилом он подмити чуваре реда и ствар је решена.

Немачки полицајац је констатовао да се не може стићи до великих криминалаца, јер то, како објашњава, спречавају традиционалне клановске структуре и старе везе бивше ОВК из које су регрутовани многи полицајци.

Он тврди да се од њих не може очекивати да воде истраге против својих бивших команданата који су се обогатили трговином дрогом и оцењује да те мреже штити зид ћутања који је непробојан.

„У стварности ми ни издалека не знамо шта се овде дешава. С једне стране, град Урошевац важи за највећи центар трговине дрогом на Балкану, а с друге, ту се готово никада не заплени већа количина дроге. Јасно је само једно: Косово се налази у рукама организованог криминала. Треба само погледати колико је нових бензинских пумпи и тржних центара где нико не купује. Ту се намеће сумња да то служи пре свега за прање новца“, нагласио је он.

Даље је криитиковао и правосуђе, за које тврди да не функционише, јер све остане под назнакама „чуо сам“, „речено ми је“ или „намеће се утисак“, било да се ради о наводима да је „један ратни злочинац осуђен на 15 година затвора виђен на ручку са једним од највиших косовских политичара“ .

Немачки полицајац је навео и да је крвна освета део косовске културе те да су „старе структуре и даље јаке, а државне институције слабе.

„Али нико од одговорних из Еулекса не јавља истину у Брисел. Шаљу улепшане извештаје, што можда и морају да раде, да би задржали свој посао у иностраној мисији. Али то неће помоћи Косову“, закључио је он.

 

(Танјуг)