Прочитај ми чланак

Социјални станови у Нишу само за одабране (из СНС)

0

Након што се сазнало да је зет градоначелнице Ниша Драгане Сотировски један од добитника социјалних станова у новоизграђеној згради у нишкој улици Мајковског, сазнало се да је стан добио и комунални милицајац Р.Т, али и друга лица блиска локалном СНС.

Тако су заправо социјални станови добили нову димензију и постали награђени за „труд и рад“ запослених у државним институцијама и установама у Нишу, а не помоћ социјално угроженима да лакше дођу до крова над главом. Укупно је подељено 90 станова, који се могу откупити по цени од 803 евра по квадрату, иако је минимална цена квадрата у Нишу тренутно 1.200 евра.

Ранг листа са добитницима станова се налази на званичном сајту Града Ниша, а у међувремену како сазнајемо, многи који су на тој листи, неће моћи да откупе стан, јер нису кредитно способни, па се листа померила и тако је и комунални милицајац који је био 42. на листи, када је формирана коначна ранг-листа за доделу 40 станова, упао међу оне који имају могућност да га откупе по повољим ценама. Њему ће припасти двособан стан у овој згради.

Покушали смо да добијемо његов коментар, али није одговарао на телефонске позиве.

FOTO: Printscreen gu.ni.rs

Фото: Принтскрин gu.ni.rs

 

Раније се спекулисало да је међу заинтересованима најмање социјално угрожених, а да су зато расположени за стан градски одборници СНС, помоћник директора Апотекарске установе Ниш, нишки функционери и њихови рођаци.

Када се сазнало ко је све конкурисао и када је изашла прелиминарна листа у последњем кварталу 2021. године, градоначелница Ниша Драгана Сотировски објаснила је за медије да то ипак нису социјални станови,већ „подршка становању“, па за њих могу аплицирати сви који испуњавају конкурсне услове.

Испоставило се на крају да лица која су у тешком материјалном стању не могу да подижу кредите, јер нису кредитно способни, па чак иако су се појавили на листи, морали су да одустану, а станови су онда додељени онима који могу да плаћају и подижу кредите, односно они који имају солидне плате у јавним предузећима и установама.