Прочитај ми чланак

СНС КАРТЕЛ Кришом одбачене пријаве против Вучића и Вулина због веза с Беливуком

0

Кривична пријава поднета против председника Александра Вучића и министра унутрашњих послова Александра Вулина због везе са кланом Вељка Беливука, одбачена је у Тужилаштву за организовани криминал, а предмет је архивиран, објавио је београдски адвокат Иван Нинић који је на увид затражио одлуку о одбачају пријаве али му то тужилаштво није дозволило.

Потпредседник Српске напредне странке и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и члан Покрета социјалиста Ђорђе Комленски поднели су у августу кривичне пријаве против председника Вучића и министра Вулина како би се испитале наводне везе са криминалном групом Вељка Беливука.

„Како би грађани и у судском поступку јасно видели све доказе, ко лаже, зашто то чини, све пипке ове мафијашке хоботнице, спрегу овог монструозног криминалног клана са разним политичким и другим центрима моћи, након чега ће целокупној јавности бити недвосмислено јасно зашто им је свима све време заједничка мета председник Вучић“, навела је раније Српска напредне странка у саопштењу тада.

Претходно је председник најавио да ће кривичне пријаве он и Вулин поднети сами против себе, међутим по свему судећи, очигледно је да им је неко скренуо пажњу да такав поступак не би био законит, те су ту обавезу на себе преузели Вучевић и Комленски. Ипак, ту се председникова одавно позната представа није завршила, па је најављивао да је спреман за фамозни полиграф, чиме смо поново „преживели“ још једну интерпретацију драме коју смо већ видели са случајем „Јовањица“.

Међутим, полиграфа није било, а грађани, како је то најављивао СНС, заправо сада не могу видети ништа, јер Тужилаштво за организовани криминал сматра да информација није од јавног значаја. Када је адвокат Иван Нинић затражио питања на одговор да ли је донета одлука по кривичној пријави и копију одлуке тужилаштва којом је решено по пријави и број предмета, наишао је на затворена врата.

„Циљ кривичне пријаве је очигледно био да се стави тачка на везе Беливука са државним структурама и да се више та тема не отвара у јавности, а уколико се опет заталаса, да представници власти имају алиби да кажу да је тужилаштво то које је утврдило да су Беливук и Миљковић све лагали. Оптужени у корист своје одбране имају право и да лажу, али је задатак тужиоца да озбиљно и систематски приступи овом предмету и истражи које конекције је један такав криминални клан имао и одржавао са политичким структурама у држави. Мистерија је да ли су поново саслушани Миљковић и Беливук и сви други актери из јавног живота које су они споменули у својим исказима“, каже Нинић.

Трагикомично је, каже, да се тужилаштво није чак ни удостојило да изда саопштење о томе да је пријава одбачена.

„Вучић је сам обећавао да ће тим поводом бити прикачен на полиграф, али се то није догодило. До данас се да ли је уопште саслушан поводом навода пријаве коју је сам дизајнирао и од тога направио политички перформанс. Ова власт је установила маркетиншу праксу да сама себе пријављује за кривична дела за која истовремено тврде да нису учинили, урушавајући тако комплетан кривично-прави систем и независност тужилаштва, које свесно пристаје да симулира истражне радње и да буде параван и сервис једне уже групе људу на власти. Док се Вучић спрда са институцијама и „билдује“ рејтинг на предмету Беливук, јавност и породице жртава до данас немају одговор на кључно питање – да ли су убиства која се стављају на терет том клану могла да буду спречена правовременом реакцијом државе“, закључује Нинић.