Прочитај ми чланак

Скупштина обуставила даљи рад Анкетног одбора на молбу родитеља убијене деце

0

Народна скупштина прихватила је молбу породица настрадалих и њихових адвоката у трагедији која се догодила у Основној школи "Владислав Рибникар", којом су од скупштине тражили обустављање рада Анкетног одбора. Поменути одбор требало је да утврди чињенице и околности које су довеле до масакра у тој школи у Београду и код Младеновца почетком маја, у којима је убијено 19 особа.

„Народна скупштина Републике Србије примила је 21. јула 2023. године молбу породица настрадалих у трагедији која се догодила у Основној школи „Владислав Рибникар“ и њихових пуномоћника, којом од Народне скупштине Републике Србије и народних посланика траже да се обустави било какво поступање и рад Анкетног одбора, док се не оконча кривични поступак пред тужилаштвом и пред судом. Уважавајући све разлоге наведене у овој молби, и у складу са ставовима посланичких група, Народна скупштина Републике Србије прихвата ову молбу и обуставља даље поступање и рад Анкетног одбора“, наводи се у саопштењу Скупштине.

Тиме је под великим знаком питања наставак рада Анкетног одбора, који је требало да утврди чињенице и и околности које су довеле до масовних убистава у ОШ “Владислав Рибникар” и селима у близини Младеновца. То је био један од захтева протеста грађана „Србија против насиља“.

Хоће ли одбор наставити са радом?

Анкетни одбор који је Скупштина усвојила, не може се укинути мејлом Владимира Орлића. Дакле, рад Анкетног одбора је до даљњег заустављен, али није укинут. Он може бити укинут једино ако тако одлучи вечина у парламенту. То значи да би Владимир Орлић морао да закаже посебну седницу на којој би се расправљало и гласало о укидању овог тела.

Подсетимо, адвокат Зора Добричанин Никодијевић казала је да су адвокати пуномоћници оштећених у злочину од 3. маја 2023. године у школи „Владислав Рибникар“ у Београду, предали у писаном облику молбу да се у интересу истраге, одмах застане са било каквим поступањем и активностима Анкетног одбора Скупштине основаног поводом недавних масовних убистава у тој школи у Београду и на територији Младеновца и Смедерева.

Лидер Двери Бошко Обрадовић рекао је касније за Нову да председник Народне скупштине не сме да буде тај који ће самоиницијативно укинути рад Анкетног одбора.

„Веома је важно уважити шта имају да кажу родитељи трагично настрадале деце и у Рибникару и у Младеновцу и околини. Зато сам као члан Анкетног одбора предложио да се најпре обаве разговори са њима, и то директно а не преко адвоката као посредника, уколико они то желе. Свакако не сме председник Народне скупштине бити тај који ће самоиницијативно укинути рад Анкетног одбора, већ то питање мора бити тема на следећој седници након разговора са родитељима. Анкетни одбор не треба да се бави полицијским и судско-тужилачким пословима, већ да утврди политичку позадину и одговорност за то како је урушен систем вредности у нашем друштву и како смо дошли до мајских трагедија, као и шта треба хитно учинити како нам се тако нешто никада не би поновило“, истакао је Обрадовић.

Подсећамо, велика „прашина“ у јавности се дигла када је Мариника изгласана за председника Анкетног одбора гласовима СНС посланика, а потом је на питање новинара како коментарише то што се родитељи убијене деце противе Анкетном одбору јер може да компромитује истрагу злочина – Мариника одговорила: „Нико нема тапију на бол“…