Прочитај ми чланак

Скот: Свака вам част

0

Амбасадор САД Кајл Скот честитао је влади Србије на резултатима на многим пољима, посебно на условима за рад приватног сектора и борби против сиве економије.

Танјуг

Танјуг

„Свака вам част“, рекао је Скот коментаришући скок Србије на Дуинг бизнис листи и најавио да ће САД наставити да помажу Србији кроз програме УСАИД-а.

Он је подсетио да су САД у последњих 15 година уложиле више од 350 милиона долара за економске реформе и економски развој Србије, и додао да ће наставити да помажу нашој земљи, јер је остварила добре резултате на многим пољима.

Честитамо Влади Србије што је у фокус ставила борбу против сиве економије и надамо се да ћемо помоћи да остварује још боље резутате и у будућности”, истакао је Скот на конференцији на којој су представљени резултати истраживања УСАИД-а „1.000 предузећа“.

Он је истакао да овогодишња анкета показала шта се све може постићи када се удруже влада, приватни сектор и донаторске заједнице на решавају економских изазова.

Амбасадор је навео да се једно од највећих унапређења тиче позитивних промена у перцепцији приватног сектора, наводећи да овгодишњи резултати показују да је привреда најбоље оценила промене у инспекцијском наздору и поступању инспектора.

Честитамо влади Србије на томе што је у фокус ставила борбу против сиве економије и надамо се да ће партнерство са нама у области спровођења Закона о инспекцијском надзору помоћи да настави у својим напорима и даље”, рекао је скот.

Као важну меру он је навео то да инспектори сада обилазе и нерегистроване фирме, што раније није био случај истичући да је та новина кључна за борбу против сиве економије у земљи.

Он је истакао да су ове године постигнути веома добри резултати када је у питању систем издавања грађевинских дозвола.

То показује и напредак на Дуинг бизнис листи Светске банке, рекао је Скот додајући да је Србија сада у истом рангу као Америка и Финска, а да је примера ради, боља од Холандије и Швајцарске.

Свака вам част. Наш заједнички рад на реформи грађевински дозвола је био кључни фактор који је Србију ставио у групу топ рефоматора у целом свету на листи Светске банке”, рекао је Скот.

САД су, како је казао, поносне што су подржале напоре Србије додајући да посла јос има. Како каже, САД ће наставити да подржава економски развој Србије.

“Улагаћемо и даље јер смо видели шта је могуће када у партнерсту са владом и приватним сектором радимо у решавању изазова са којима се суочавају”, рекао је Скот.

Осврћући се на резултате анкете он је казао да је ове године 82 одсто привредника рекло да су инспектори добро обучени, а да је у анкети спроведеној 2011. године то рекло свега 37 одсто. Такође 78 одсто привредника је сада рекло да су прописи о инспекцијском наздору лако доступни у поређењу са 2011. годином када је то мислило свега 28 одсто привредника.

Како каже амбасадор, приступ изворима финансирања за предзуећа и даље је велики проблем јер налази анкете показују да се 68 одсто привредника уопште не задужује.

“Ово је велика препрека, јер микро, мала и средња предузећа чине скоро 99 одсто првреде и креирају 70 одсто радних места”, истакао је.

Велики број привредника и даље се суочава са проблемима парафискалних намета и административних оптерећења, показала је анкета

Више од 50 одсто предузетника навело је да порези, администрација доприноси на плате и административна оптерећења имају негативни утицај на њхово пословање, истакао је Скот.

УСАИД БЕП је анкету 1000 предузећа спровео у сарадњ са Ипсос стратеџик маркетинг уз подршку ПКС. Спроведена је између 10. септембра и 6. октобра кроз директне интервјуе.