Прочитај ми чланак

Скандолозно: Бивша влада била спремна да прихвати ГМО под притиском САД и ЕУ!

0

Кабинет Мирка Цветковића био је на корак пре три године од прихватања дистрибуције ГМО производа у Србији а тадашњи министар Саша Драгин је због притисака домаће јавности ипак одустао од ГМО закона.

У документима амбасаде САД а које је пренео Викиликс, види се да је 2009. године Народна скупштина Републике Србије усвојила рестриктиван закон о генетски модификованим организмима (ГМО), који не подлеже Светској трговинској организацији.

-Министар пољопривреде, Саша Драгин изјавио је да је Скупштина одбацила закон због притиска који долази из Скупштине и од домаћих узгајивача соје, али уверио нас је да ће план за промену закона бити представљен 10. јула на састанку радне групе Светске трговинске организације. Званичници у министарству пољопривреде верују да Драгин нема намеру да опозове забрану ГМО због тога што жели да заштити домаће произвођаче соје, каже се у документу амбасаде САД објављеном на Виликсу.

Скупштина је те 2009. усвојила петнаест закона везаних за пољопривреду, укључујући и закон о ГМО којим се забрањује узгој, трговина и употреба ГМО производа у Србији. Овај закон такође забрањује пролаз ГМО производа кроз Србију и извоз у друге земље. Нове ГМО рестрикције нису у складу са прописима Светске трговинске организације, што ће, уколико се не ускладе, негативно утицати на преговоре Србије и Светске трговинске организације.

Рестрикције такође подилазе садашњим прописима Европске уније. Научно незаснован закон такође забрањује увоз генетски модификованог сојиног брашна, које је једини биотехнолошки производ који је Србија увезла пре увођења забране. Србија је увозила и до 120 000 мт сојиног брашна годишње до 2006. године. Након 2006, увоз је смањен на око 50 – 70 000 мт због редуковане сточне производње и повећане домаће производње сојиног брашна. Према речима тадашњих  званичника у Министарству пољопривреде и асистента министра економије, Бојана Тодоровића, нове рестрикције у ГМО закону нису биле записане у верзији закона коју је влада одобрила, већ су додате касније, у скупштинској дебати.

 

Саша Драгин је тужилаштву рекао да је Скупштина одбацила закон о ГМО како због притисака унутар Скупштине тако и од стране домаћих произвођача соје.

-Драгин је изјавио да се плашио да ће изгубити посао и изазвати „вику у Скупштини“ ако удовољи мултиетничким корпорацијама и прихвати ГМО. Због великог притиска од стране САД-а, ЕУ и других чланова Светске трговинске организације, рекао је да ће план о измени закона бити изнет на састанку радне групе Светске трговинске организације 10. јула.

Извори унутар Министарства пољопривреде обавестили су нас 29. јуна да Драгин не планира да мења закон у скорој будућности и да ће покушати да остави закон такав какав је што је дуже могуће како би помогао српским компанијама у рестрикцијама увоза ГМО производа, каже се у документу објављеном на Викиликсу.

 

(Правда)