Прочитај ми чланак

СКАНДАЛ у МАКЕДОНИЈИ: 20 000 Албанаца викали – УЧК, УЧК, …!

0

Високи функционер ДУИ Артан Груби је говор на промоцији кадиндата за ванредне парламентарне изборе у Македонији почео скандирањем Ослободилачкој војсци Косова.

ALBANCI PROTESTUJU U SKOPLJU

Високи функционер ДУИ Артан Груби је говор на промоцији кадиндата за ванредне парламентарне изборе у Македонији почео скандирањем Ослободилачкој војсци Косова.

„УЧК, УЧК.. Двадесет хиљада гласова у овој Сали поздравља команданта Алија Ахметија (лидер ДУИ) узвикујући УЧК. Али Ахмети је данас то што је јуче био Хасан Приштина. УЧК је Дебар, Кичево, Струга, Липково, Куманово, Тетово и Гостивар. УЧК је Скопље. 11. децембар је референдум за нашу будућност”, рекао је Груби, који је носилац изборне листе ДУИ у Изборној јединици „Један“, коју чини Скопље.

Како је истакао фунционер ДУИ, 11. децембра треба да се „прогласи победа против оних који шире гнев, страх и манипулације“.

Представљање кадидатата ДУИ у дворани „Борис Трајковски“, дан пред почетак изборне кампање, према локалним медијима, протекао је у обаћавању економског благостања, порукама подршке евротланским интеграцијама Македоније и скандирању УЧК.

Из највеће албанске партије у Македонији, која је последњих осам година у владајућој коалицији са македонском националном партијом ВМРО ДПМНЕ, поручили су да је њен циљ да на предстојећим озборима премаши број од 153.000 гласова, колико је освојила на изборима 2014.

Лидер ДУИ Али Ахмети је истакао да је његова странка једина партија која Албанцима у Македонији „може да обезбеди просперитетну будућност“.

Остали носиоци изборних листи су поручили да је ДУИ чиваер албанског народа и да је дошло време да се Албанци у Македонији изборе за још већа права.

У Македонији сутра почиње предизборна кампања која ће трајати до петка, 9. децембра у поноћ, када почиње предизборна тишина.

На изборима учествује пет коалиција и шест партија. Право гласа на изборима 11. децембра има 1.784.524 грађана. На изборима у шест изборних јединица у Македонији бира се 120 посланика, док седма изборна јединица, за иностранство, даје до три посланика.

Очекује се да ће избори довести до разрешења двоипогодишње политичке кризе, која је почела после избора 2014. када је највећа опозициона странка, социјалдемократска СДСМ оптужила владајућу коалицију ВМРО ДПМНЕ и ДУИ за крађу избора, и одбила да уђе у парламент.