Прочитај ми чланак

ШИПТАРСКИ ПЛАЋЕНИК ЗАЕВ ХОЋЕ ДА СЕ СВЕТИ: Кад преузмем власт, ГРУЕВСКИ ЋЕ НА СУД!

0

Кандидат парламентарне већине за премијера Македоније Зоран Заев изјавио је да је македонском друштву неопходно помирење, али и да ће морати да има одговорност за учињена дела.

– Крваве сцене од четвртка у Собрању још изазивају узнемиреност у јавности, али мора де се деси национално, међуетничко, партијско помирење – рекао је Заев у интервјуу Радију Слободна Европа на македонском, који ће у целости бити емитован у недељу.


Лидер парламентарне већине у Македонији је одбацио могућност амнестије коју, како је истакао, нико не може да гарантује.

У македонској јавности се шпекулисало да би председник ВМРО ДПМНЕ и бивши премијер Никола Груевски и његови најближи сарадници, за које Заев и његови финансијери тврде да су током десетогодишње владавине починили криминал, могли да буду амнестирани у замену за мирну предају власти.

– Да је било амнестије, тајних преговарања и договарања до сада би заборавили на политичку кризу, сменила би се власт, али не би имали правде и правне државе. Због тога се вероватно и догодило насиље, јер је неко преплашен од одговорности – рекао је Заев.

Заев је истакао да је спреман да пружи руку свакоме, али да свако ко је починио неко кривично дело мора да одговара пред судом.

– Ја сам православни хришћанин, верник, и највећи опрост у мојој вери, а верујем да је тако и у муслиманској и католичкој је да се опрости непријатељу. Ми имамо политичке непријатеље, друге немамо. То апсолутно значи да ће свако да иде на суд и да ће да понесе одговорност, али морамо међусобно да пошаљемо поруку за опроштај ако желимо да сарађујемо – рекао је Заев.

По питању формирања нове владе Македоније, кандидат за премијера је уверен да ће бити успешан његов мандат као премијера, ако не дозволи, како је рекао, да има нових разлога за блокаде и ако сарађује са опозицијом.

Ипак се, додао је, нада да ће бити реформи у супарничкој странци ВМРО ДПМНЕ.
У интервјуу за Радио Слободна Европа Заев говори и о првим мерама будуће владе коју би требало да формира, реформама у правосуђу, питању имена државе које оптерећује односе са Грчком и стратешкој постављености Македоније.