Прочитај ми чланак

Шешељево „не” представницима власти у Београду

0

Лидер радикала Војислав Шешељ одбио је да се види са министром правде Србије Николом Селаковићем који се спрема да посети хашке оптуженике.

На помен могућег сусрета са Селаковићем, Шешељ се, наводно, само насмејао и поновио да му, као ни до сада, не пада на памет да разговара са представницима власти у Београду.

Иначе, Селаковић планира тродневну званичну посету Хашком трибуналу у оквиру које би требало да се сусретне са званичницима овог суда, али и већином од укупно 23 српска оптуженика који се налазе у затвору у Схевенингену.

За 17. јануар предвиђени су Селаковићеви сусрети са председником суда, Теодором Мероном, главним тужиоцем Сержом Брамерцом, као и секретаром суда, а дан касније са српским оптуженицима.

Потпредседник Српске радикалне странке Дејан Мировић потврдио је за „Вести“ да се Шешељ сигурно неће видети са српским министром правде.

– Иронично је уопште о томе и говорити. Овог фебруара се навршава десет година непрекидног Шешељевог притвора у Хагу, а за то време држава није мрднула прстом да му помогне. Зато Воја сигурно неће пристати да буде кореографија у овој пропагандно-политичкој посети – каже Мировић. Он додаје да су нове власти имале више прилика да покажу како су суштински промениле однос према Трибуналу и судбини српских притвореника.

– Ако је нормално да у Савету безбедности о судбини Шешеља и других српских оптуженика више брине Русија него Србија, онда у реду. Па потпредседник Владе Србије Александар Вучић је недавно говорио пред Саветом безбедности, а на памет му није пало да једном речју помене Шешеља или затражи укидање Трибунала, мада Руси отворено говоре да би одмах подржали такав предлог – истиче Мировић.

Он додаје и да до сада није било никаквих контаката са било ким из СРС-а о томе да би Шешеља у Хагу евентуално посетио председник Србије Томислав Николић који је недавно изразио спремност да види кума и бившег пријатеља.

– То је прича за потребе дневне политике у Србији – закључује Мировић.

Сви заборавили Воју

Дејан Мировић истиче да здравствено стање Војислава Шешеља и даље захтева хоспитализацију, али да и државу и медије у Србији та тема више не занима.

– Очекујући првостепену пресуду, Шешељ је и даље суочен са срамним суђењима за непоштовање суда. Пре неколико дана, председник Трибунала је одбио његов захтев за изузећем више судија у последњем од тих процеса. Ову информацију нико у Србији није пренео – вели Мировић.

Лицемерје и безобразлук
За Шешељевог заменика Немању Шаровића, одлазак Селаковића у Хаг је неморалан.

– Ова посета је крајње лицемерје и безобразлук и служи само да би се скупио неки јефтин поен у јавности. Његов одлазак у Схевенинген сигурно неће променити однос државе према Србима који су тамо и он нема морално право на то – изјавио је за београдске медије Шаровић.

(Вести)